x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au furat peste 630 de conturi bancare și au fraudat mai multe companii

Au furat peste 630 de conturi bancare și au fraudat mai multe companii

de Redacția Jurnalul    |    19 Mar 2024   •   12:45
Au furat peste 630 de conturi bancare și au fraudat mai multe companii

Trei grupuri infracționale din Vâlcea au fraudat mai multe companii din Spania cu sume mari, controlând cel puțin 630 de conturi bancare. Au spălat prin doar 15% din conturi 2,5 milioane de euro. Totodată, au spart conturile de email ale unor companii și au schimbat detaliile bancare din facturi.

Procurorii DIICOT Vâlcea și polițiștii, cu sprijinul Biroului Atașatului Poliției Spaniole din cadrul Ambasadei Spaniei la București și a Poliției Naționale Spaniole, au făcut, marți, 22 de percheziții în județele Vâlcea, Argeș și Sibiu pentru destructurarea a trei grupuri infracționale organizate de înșelăciune, care a produs consecințe deosebite, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic și spălare a banilor.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2022, pe raza județului Vâlcea s-au constituit și au acționat 3 grupuri infracționale organizate, care s-au aflat într-o relație de colaborare şi sprijin reciproc, membrii acestora obținând controlul asupra a cel puțin 630 de conturi bancare deschise în Spania și în alte țări prin care, folosind sisteme informatice, au derulat operațiuni financiare frauduloase, transmite DIICOT. fraude

Valoarea tranzacțiilor ilegale realizate în cursul anului 2023 prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracționale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice și juridice.

Astfel, suspecții prin activități de phising ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe malițioase au obținut accesul la adresele de poștă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăți care derulau activități comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau lucrări, iar în momentul în care era identificată o comunicare ce conținea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestații realizate conform unui contract încheiat, înlocuiau contul bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracționale, astfel că suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv.

Membrii grupurilor infracționale au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. Ca exemplu, în cazul unei singure persoane vătămate prejudiciul a fost de 284.000 de euro.

De asemenea, suspecții au postat anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje și autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacția și livrarea respectivelor utilaje către clienți. Același manopere de inducere în eroare au fost utilizate și pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identități fictive că dețin proprietăți pentru închiriere în diferite destinații turistice, creând pentru persoanele interesate aparența că tranzacția va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.

Ulterior comiterii fiecărei infracțiuni și confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracționale transferau succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite țări europene.

Audierile se fac la DIICOT Vâlcea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: frauda conturi bancare