x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ger şi viscol in ziua de Bobotează

Ger şi viscol in ziua de Bobotează

de Magda Colgiu    |    07 Ian 2008   •   00:00
Ger şi viscol in ziua de Bobotează
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Anul acesta, Boboteaza a venit nu doar cu gerul caracteristic, ci şi cu zăpadă şi in unele locuri chiar cu viscol, motiv pentru care mai multe drumuri judeţene şi naţionale sunt blocate. In ciuda vremii deosebit de nefavorabile, zeci de mii de oameni din toată ţara s-au inghesuit in curtea bisericilor să ia agheazma mare. • VIDEO

Anul acesta, Boboteaza a venit nu doar cu gerul caracteristic, ci şi cu zăpadă şi in unele locuri chiar cu viscol, motiv pentru care mai multe drumuri judeţene şi naţionale sunt blocate. In ciuda vremii deosebit de nefavorabile, zeci de mii de oameni din toată ţara s-au inghesuit in curtea bisericilor să ia agheazma mare.



La Patriarhia Romănă, ca in fiecare an de Bobotează, in faţa Catedralei Patriarhale a fost amplasată o cruce de gheaţă inaltă de trei metri, impodobită cu cetină de brad şi cu flori, avănd la bază icoana Botezului Domnului ornată cu tricolor. Agheasma mare a fost sfinţită de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, la slujbă fiind prezenţi sute de credincioşi.


CONSTANŢA. Peste 50.000 de sticle cu apă sfinţită au fost impărţite credincioşilor care au venit in Portul Tomis la slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. După ce a oficiat Sfănta Liturghie la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, a pornit de la ora 11:30, insoţit de mii de credincioşi, intr-o amplă procesiune spre Portul Tomis, unde a fost oficiată, incepănd cu ora 12:00, slujba de sfinţire a apelor. Conform tradiţiei, IPS Teodosie a aruncat in apa mării trei cruci, recuperate de tinerii care au sfidat gerul Bobotezei.


NEAMŢ. Apa potabilă ce ajunge in casele celor aproape 140.000 de locuitori ai municipiului Piatra-Neamţ a fost sfinţită ieri, continuăndu-se astfel o tradiţie incepută in 1990.


BUZÃ...U. Zece tineri au sărit in Răul Buzău pentru a prinde crucea aruncată in apă de preoţi, cel care a recuperat-o fiind un tănăr de 20 de ani. Tănărul care a reuşit să prindă crucea de lemn, este din localitatea Mărăcineni. La procesiunea de Bobotează au participat circa o mie de buzoieni, care, după aruncatul crucii, s-au inghesuit să-şi umple sticlele cu apă sfinţită.

Iaşi. Sute de credincioşi au sosit incă de la şase dimineaţă pentru a participa la ceremonia religioasă. Pănă la sfinţirea Crucii s-au străns pănă la o mie de ieşeni. Cei mai harnici au fost de departe romii care au venit incărcaţi cu sacoşe pline cu zeci de sticle de plastic, unii chiar cu mici butoiaşe, pentru agheazmă. Romii, de loc din Ciurea şi Grajduri, au sosit printre primii la biserică. "Acum şi de Sf. Parascheva ii vedem la biserică, vin doar pentru că au ei credinţa că acest lucru le aduce belşug şi noroc", remarca un orăşean nemulţumit de gălăgia şi buluceala stărnită de aceştia. (Cristinel C. Popa)


GIURGIU. Crucea de Bobotează, aruncată ieri de Prea Sfinţitul Dr Ambrozie, Episcopul Giurgiului in Canalul Plantelor, a fost prinsă de un plutonier major de la ISU "Vlaşca" al judeţului Giurgiu. Inedit faptul că tănărul subofiţer Florin Pietrosu venise aici doar pentru a interveni in cazul in care i s-ar fi făcut rău vreunuia dintre temerari. Numai că in acest an nu s-au găsit deloc persoane dornice de o asemenea aventură. Astfel că acesta s-a dezbrăcat, a luat o parte din costumul de neofren şi, după ce a primit binecuvăntarea Prea Sfinţitului Dr Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aruncat in apele pline de sloiuri de gheaţă ale Dunării pentru a prinde crucea.



TRAFIC DIFICIL. Pe o porţiune din Drumul Naţional 1 se circulă cu mare dificultate din cauza poleiului. Nici judeţul Mehedinţi nu este scutit de probleme. Aici, stratul de zăpadă de pe carosabil atinge 5 cm, iar circulaţia se desfăşoară cu greutate pe mai toate drumurile din judeţ. Cel mai greu se circulă pe DE 70, intre Orşova şi Drobeta Turnu-Severin. Autostrada Soarelui este deschisă din nou circulaţiei de sămbătă seară. Probleme deosebite s-au inregistrat şi in judeţul Arad, unde gheaţa a provocat patru accidente rutiere, zeci de tamponări şi derapaje, şi inchiderea, pentru două ore, a DN 7.


BLOCAJ PE DUNÃ...RE. Două impingătoare au rămas ieri blocate pe Dunăre la kilometrul 280, puţin mai jos de Cernavodă. Navele "Cargo" şi "Sidex 2", incărcate cu minereu şi cărbune, au fost prinse ieri in jurul orei 11:00 intre sloiurile de gheaţă ce se ridică pănă la doi metri de la nivelul Dunării. "Deocamdată avem tot ce ne trebuie, şi alimente, dar, dacă blocajul durează mai mult de o zi-două, vom incepe să avem probleme", a declarat ieri Ştefan Stanciu, timonierul impingătorului Cargo.


CURSE ANULATE. La Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti (Otopeni) au fost anulate ieri trei curse aeriene internaţionale cu destinaţia Milano, cu plecare la ora 13:00, respectiv Madrid, cu plecare la ora 22:15, şi o cursă cu plecare de la Madrid şi sosire la ora 21:45 la Bucureşti. Poliţia Romănă anunţă că alte zece curse aeriene, din care nouă internaţionale şi una internă, au avut intărzieri intre o oră şi trei ore atăt la plecare, căt şi la sosire.
Potrivit sursei citate, la Aeroportul Internaţional "Aurel Vlaicu" Bucureşti (Băneasa ), 12 zboruri internaţionale au avut intărzieri cuprinse intre o oră şi trei ore, atăt la sosire, căt şi la plecare, in timp ce, in ţară, toate celelalte aeroporturi sunt operaţionale, funcţionănd in condiţii de iarnă. Tot din cauza vremii, opt trenuri de persoane, pe rute interne, au avut intărzieri cuprinse intre 20 şi 60 de minute.


  • Material realizat şi cu sprijinul reţelei de corespondenţi

Boboteaza la romani

Traditii de Boboteaza


Imbulzeala de Boboteaza


×
Subiecte în articol: observator