x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Greșeli care te pot costa scump în SUA

Greșeli care te pot costa scump în SUA

de Cornel Tabacaru    |    14 Feb 2025   •   06:00
Greșeli care te pot costa scump în SUA

Dragii mei cu Jurnalul sub braț. V-am spus că voi insista până când scrierile mele vor lămuri problema călătoriei în America fără viză, dar cu autorizație de călătorie. Chiar dacă scriem de o lună, încă primim zeci de mesaje de la cititorii noștri în care își exprimă nelămurirea. Da, am scris bine. Nelămurirea.

Cu toate că am dat exemple concrete și am prezentat situații reale cauzate de nerespectarea strictă a legislației americane - lucru extrem de apreciat, de altfel - oamenii încă pun întrebări și încearcă „să ne convingă” că lucrurile nu stau chiar așa cum le prezentăm noi, ci cu totul altfel. Pentru foarte mulți, „fără viză” înseamnă fără reguli de respectat.

Am explicat în detaliu legislația în vigoare care guvernează obținerea autorizației de călătorie. Mulți au înțeles, și-au însușit regulile expuse de noi și ne-au mulțumit. Dar vreau să fiu sigur că toți cititorii noștri vor respecta aceste reguli pentru a evita orice problemă. Sigur că nu voi repeta tot ce am spus în articolele anterioare, dar, la sugestia voastră, vom continua să prezentăm cazuri și situații reale provocate de ignorarea regulilor stricte impuse de guvernul american.

Le mulțumim și organismelor din țară și celor acreditate în România care ne-au felicitat pentru munca noastră, în lipsa unei alte campanii de informare a viitorilor turiști.

Caz real: „Marcel” și greșelile care l-au costat scump

Așa cum spuneam, iată un nou exemplu. În urmă cu trei ani, un român - să-i spunem „Marcel” - a obținut o viză turistică. A ajuns în SUA însă, de la bun început, scopul său a fost să rămână în SUA, dar a făcut câteva greșeli care l-au costat scump.

S-a interesat și după nici două săptămâni, și-a găsit un loc de muncă „la negru” într-un hipermarket din New Jersey. Lucra pe timp de noapte, la curățenie și la aranjarea produselor în rafturi, pentru 475 de dolari pe săptămână. Totul părea extraordinar, dar a ignorat un detaliu esențial: viza sa turistică expirase între timp. Luni întregi s-a bucurat de bani, dar, ajungând în situație ilegală, nu avea niciun drept. Nu își putea cumpăra sau înscrie o mașină pe numele lui, nu-și putea deschide un cont bancar, nu putea închiria legal un apartament. Mai grav, dacă s-ar fi îmbolnăvit sau ar fi avut un accident, costurile medicale fără acte și asigurare ar fi fost uriașe.

Într-un final, ghinionul l-a ajuns. Colegii de apartament s-au mutat după o vreme, iar Marcel, rămas singur, a fost nevoit să încheie un contract de închiriere pe numele său, folosindu-și pașaportul românesc. Atunci, autoritățile au descoperit că viza îi expirase de mai bine de un an. În câteva ore, ofițerii de la imigrație l-au arestat, iar după câteva luni a fost și deportat. Pe lângă deportare, i s-a impus și o interdicție de a mai intra în SUA pentru o perioadă lungă.

Nu a primit nicio circumstanță atenuantă, nu a contat că nu a comis nicio altă infracțiune în afară de munca ilegală și depășirea perioadei de ședere. Cele două încălcări ale legii au fost suficiente pentru a fi acuzat de „felony” - infracțiune gravă.

Dacă va fi cazul, vom continua să prezentăm astfel de exemple pentru a ne asigura că ne-am făcut bine înțeleși și că v-am ferit de probleme. Nu este deloc de glumă cu legislația americană privind imigrația, mai ales în ultima perioadă.

Cei care doriți să vizitați SUA - și sunt extraordinar de multe lucruri de văzut! - studiați atent formularul pentru Autorizația de Călătorie și, mai ales, respectați regulile din Programul „Visa Waiver”.

Noi, dragii mei, ne revedem vinerea viitoare cu sănătate, în pace și siguranță. Doamne-ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: autorizație de călătorie viza sua