x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gura poate îmbolnăvi inima. Parodontoza crește cu 30% riscul de fibrilație atrială 

Gura poate îmbolnăvi inima. Parodontoza crește cu 30% riscul de fibrilație atrială 

de Monica Cosac    |    14 Mai 2025   •   07:40
Gura poate îmbolnăvi inima. Parodontoza crește cu 30% riscul de fibrilație atrială 

Deși la prima vedere nu par să aibă nicio legătură, igiena dentară precară poate avea un impact devastator asupra inimii, după cum arată un număr tot mai mare de cercetări.

Un studiu recent a dezvăluit mecanismul prin care o bacterie implicată în boala parodontală pătrunde în inimă, provocând modificări structurale şi crescând semnificativ riscul de fibrilaţie atrială, o tulburare gravă de ritm cardiac. Stomatologii avertizează că parodontoza este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni din România.

Bolile gingivale și infecțiile orale pot declanșa inflamații, permit bacteriilor dăunătoare să pătrundă în sânge și, în cazuri severe, chiar duc la infectarea directă a țesutului cardiac. Împreună, aceste efecte pot contribui la afecțiuni cardiovasculare grave, care uneori pun viața în pericol. 

Specialiștii spun că în centrul acestei conexiuni se află parodontita (parodontoza) – o boală a gingiilor cauzată de acumularea pe termen lung a plăcii bacteriene și de igienă orală inadecvată. Lăsată netratată, placa irită și inflamează gingia, provocând în cele din urmă retragerea și deteriorarea acesteia.

Clinicienii au observat de mult timp că persoanele cu parodontită par mai predispuse la probleme cardiovasculare. Iar o metaanaliză recentă a asociat această boală a gingiilor cu un risc cu 30% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială, o tulburare de ritm cardiac potențial gravă care poate duce la accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații care pun viața în pericol.

Cercetările anterioare au indicat inflamația ca fiind probabilul vinovat. Când celulele imune din gingii se mobilizează pentru a combate infecția, semnalele chimice pe care le eliberează pot pătrunde accidental în fluxul sanguin, alimentând inflamația sistemică ce poate deteriora organele aflate departe de gură. Dar inflamația nu este singura amenințare asociată cu gingiile afectate.

Cercetătorii au descoperit ADN provenit de la bacterii orale patogene în muşchiul cardiac, în valve şi chiar în plăcile aterosclerotice. Dintre acestea, P. gingivalis a fost urmărită în mod deosebit pentru presupusa sa asociere cu multiple afecţiuni sistemice, inclusiv Alzheimer, diabet şi anumite forme de cancer. Bacteria a fost detectată anterior în creier, ficat şi placentă, însă modul în care reuşeşte să ajungă și să se fixeze în inimă a rămas până în prezent neclar.

Bacteria din gingii păcălește sistemul imunitar

Noul studiu, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Hiroshima din Japonia, oferă prima dovadă clară că bacteria parodontală Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) are capacitatea de a se infiltra în muşchiul cardiac prin vasele mici de sânge din atriul stâng, atât la modelele animale, cât și la oameni.

„Acolo, aceasta duce în mod silențios la acumularea de țesut cicatricial - cunoscută sub numele de fibroză - distorsionând arhitectura inimii, interferând cu semnalele electrice și crescând riscul de fibrilație atrială (FA)”, a transmis universitatea niponă, într-un comunicat. 

De asemenea, cercetarea a relevat că bacteria se găsește în concentraţii mai ridicate la pacienţii care sufereau de boală gingivală severă.

Studiile anterioare au arătat că P. gingivalis poate invada celulele gazdă şi poate evita distrugerea de către sistemul celular de eliminare a deşeurilor. Această abilitate de a se ascunde în celule îi permite să păcălească apărarea imună şi să declanşeze o inflamaţie suficient de ridicată pentru a provoca daune.

Descoperirile sugerează că atât măsurile de prevenire a parodontozei – precum: periajul, folosirea aţei dentare şi controalele stomatologice regulate -, precum și tratarea acestei afecțiuni în stadiile incipiente ar putea face mai mult decât să menţină igiena orală, contribuind şi la protejarea inimii. 

„Tratamentul parodontal, care poate bloca poarta de acces pentru translocarea P. gingivalis, ar putea juca un rol important în prevenirea și tratamentul fibrilației atriale”, a explicat prof. Shunsuke Miyauchi, autorul principal al studiului.

 

Președintele Colegiului Stomatologilor: „Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni” 

Și Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a atras atenția, zilele trecute, asupra situației alarmante privind sănătatea gingivală a populației din România, subliniind că țara noastră „are nevoie de o schimbare profundă” în prevenirea și tratarea acestor boli.

Potrivit studiului național de sănătate orală realizat de CMSR în 2024, 6 din 10 români prezintă semne de afecțiuni gingivale, însă nici măcar 1 din 5 nu merge la un control stomatologic de rutină cel puțin o dată pe an. De asemenea, sângerările gingivale – un simptom comun și ignorat – sunt percepute ca fiind „normale” de aproape o treime dintre românii care au participat la studiu. 

„Datele confirmă o realitate cunoscută de practicieni, dar prea puțin înțeleasă la nivelul întregii societăți: sănătatea orală este profund neglijată. Boala parodontală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, iar netratată, poate duce la pierderea dinților și la afectarea sănătății generale”, afirmă dr. Florin Lăzărescu, președintele CMSR.

Potrivit stomatologilor, bolile gingivale netratate nu afectează doar cavitatea orală, ci pot contribui la declanșarea sau agravarea altor boli generale grave, precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii cronice și complicațiile în sarcină.

×