x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Statie de sortare si reciclare cu tehnologie de 10 milioane de euro, la Chitila

Statie de sortare si reciclare cu tehnologie de 10 milioane de euro, la Chitila

de Diana Scarlat    |    21 Sep 2017   •   12:03
Statie de sortare si reciclare cu tehnologie de 10 milioane de euro, la Chitila
Sursa foto: DIANA OROS

Investiţia privată de 10 milioane de euro a Rom Waste Solutions se traduce prin preluarea a 35% din gunoiul Capi­talei, din care se valorifică 50%, ceea ce înseamnă un impact extrem de mare atât pentru protecţia mediului, cât şi pentru economie. Noua statie de sortare si reciclare de la Chitila nu are miros, iar angajaţii care înainte lucrau în condiţii grele au fost repro­filaţi şi plasaţi în posturi de control al procesului de triere, proces care se face cu utilaje de ultimă generaţie. Centrul de reciclare este, astfel, cel mai performant din Europa de Est, în urma dotărilor la standarde europene. 

 

Românii produc şase milioane de tone de deșeuri în fiecare an, din care se reciclează doar 5%, iar o mare parte a acestora poluează mediul înainte de a fi distruse. Centrul de sortare şi reciclare a deşeurilor de la Chitila, inaugurat ieri, după o investiţie recentă de trei milioane de euro în retehnologizare, este un important ajutor pentru mediul înconjurător, ajungând la performanţa de a recicla 50% din deşeurile care ajung la staţia de sortare. Deşeurile sortate sunt trimise spre două tipuri de procese de refolosire, fie prin reciclare, fie prin ardere, ceea ce înseamnă că la combinatele de ciment din ţară, de exemplu, sunt arse acum gunoaie, în loc de combustibil fosil. Acest proces are un impact foarte mare pentru protecţia mediului, prin economia circulară, care înseamnă reducerea poluării şi protejarea resurselor naturale. Deşeurile de plastic intră într-o primă fază de reciclare în cadrul centrului de la Chitila, după ce sunt sortate, transformându-se în biluţe şi fulgi de polietilenă. Astfel, doar jumătate dintre deşeuri ajung la groapa de gunoi care, la rândul ei, beneficiază de tehnologie de ultimă generaţie pentru a reduce la maximum mirosul şi orice altă formă de poluare. Deșeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci și o pierdere economică, iar fără investiţii de acest tip, România ar pierde lupta cu deşeurile municipale. “Rom Waste este o investiţie privată, de 10 milioane de euro în reciclarea deşeurilor.  Avem o capacitate extraordinată, de peste 200.000 de tone anual. Ne putem lăuda cu valorificarea a 50% din deşeurile care intră în această staţie. Sunt trei lucruri pe care ni le-am propus: primul este gestionarea sustenabilă a deşeurilor, al doilea este acela că vrem să contribuim la ameliorarea problemelor mediului înconjurător, iar al treilea este că dorim să contribuim la realizarea ţintelor pe care România şi le-a asumat, prin aderarea la Uniunea Europeană”, a explicat Cătălin Culinescu, director executiv Rom Waste Solutions, cu ocazia evenimentui de inaugurare a retehnologizării staţiei de sortare şi reciclare de la Chitila. La eveniment au participat şi Gabriela Firea, primarul Capitalei, Graţiela Gavrilescu, ministerul Mediului, şi alţi reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului și ai primăriilor de sector, reprezentanţi ai primăriilor din Dragomirești Vale și Chitila, precum și repezentanți ai unor asociații profesionale din domeniul managementului deșeurilor.

Realizarea ţintelor asumate la intrarea în UE

Foarte puţini români conştientizează problema încălzirii globale şi a schimbărilor climatice care au provocat dezastre din ce în ce mai frecvent, în ultimul timp. La modificările climatice are o contribuţie importantă şi proasta gestionare a deşeurilor. Centrul de la Chitila nu rezolvă toate problemele naţionale, dar este un pas foarte important pentru reducerea poluării şi reciclarea gunoaielor, chiar dacă în ţara noastră nu a fost rezolvată încă problema colectării selective, cu toate că au fost introduse, de zece ani, pubelele speciale pentru fiecare tip de deşeuri, pentru că maşinile care adună gunoiul le amestecă, astfel încât ajung la centrele de sortare pentru a se face cu adevărat procesul de triere, în vederea reciclării. “Primăria Capitalei este una dintre instituțiile care vin cu măsuri concrete pentru gestionarea inteligentă a deșeurilor. Municipalitatea a semnat un acord pentru amplasarea în oraș a 50 de containere de colectare selectivă, amplasând câte opt sau nouă în fiecare sector”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea. Până în 2020, fiecare țară a Uniunii Europene trebuie să recicleze jumătate din deșeurile sale municipale, iar 70 % din deșeurile nepericuloase din construcții și demolări trebuie să fie reciclate sau recuperate. România trebuie să găsească în continuare soluţii pentru transformarea deșeurilor într-o resursă, până în 2020, pentru a asigura eficienţa din punct de vedere energetic. Va fi necesară asigurarea reciclării de înaltă calitate, eliminarea depozitelor de deșeuri, limitarea recuperării de energie la materialele nereciclabile și stoparea transporturilor ilegale de deșeuri.

Dotată cu cea mai mare şi performantă linie de sortare de deşeuri municipale solide din România şi una dintre cele mai mari din Europa de est, tehnologia Rom Waste utilizează separarea automată a deşeurilor pe tipuri şi dimensiuni. Sortarea care acum se face semiautomat, cu o importantă componentă manuală, va fi complet automatizată, oamenii urmând să fie folosiți pentru controlul de calitate al fluxurilor. Proiectul Rom Waste este unic în România şi include un sistem complet de gestionare a deşeurilor, cu o recuperare maximă a fracţiilor ce pot fi reciclate sau valorificate energetic. Rom Waste Solutions procesează zilnic circa 500 de tone de deșeuri, peste o treime din deșeurile municipale generate în București.

 

Înainte de modernizare aveam cea mai mare şi cea mai modernă staţie de sortare din România, iar acum, după modernizare, avem cea mai mare şi cea mai modernă staţie de sortare din Europa de est.

Cătălin Culinescu, director executiv Rom Waste Solutions

×