Ordonanta de Urgenta privind taxa clawback pentru medicamentele a caror valoare depaseste bugetul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, adoptata de Guvern, ii afecteaza pe bolnavii cronici si pe producatorii de medicamente. Conform actului normativ, valabil de la 1 octombrie, detinatorii de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentatii legali ai acestora sunt obligati sa plateasca o contributie trimestriala, 'care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valorii consumului de medicamente, suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii'.
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a anuntat deja ca 'nu poate sustine aceasta taxa, care prevede ca diferenta dintre bugetul alocat de autoritati si consumul de medicamente sa fie suportata 100% de producatorii de medicamente: anul trecut, de exemplu, a fost alocat pentru consumul de medicamente o suma cu peste un miliard RON mai mica decat necesarul real'. Presedintele ARPIM, doctorul Sorin Popescu precizeaza ca pentru anul in curs bugetul pentru medicamente este de 4,7 miliarde RON, in timp ce nevoia de medicamente se estimeaza ca va ajunge la 6,1 miliarde RON, diferenta fiind pusa in carca producatorilor.
Potrivit acestei ordonante, taxa clawback trebuie achitata inainte de finele anului, desi producatorii nu si-au incasat banii pentru medicamentele furnizate, respectiv aproximativ 1,3 miliarde lei pe anul in curs. 'Scopul acestei ordonante este de a acoperi gaurile din buget, astfel incat sa se atinga deficitul bugetar stabilit cu FMI', spune presedintele ARPIM. Nu doar mediul de afaceri este afectat, ci mai cu seama bolnavii. Astfel, de la 1 octombrie bolnavii cronici aflati in tratament sau cei care sunt pe liste de asteptare in vederea includerii in tratament sunt in pericol de a nu avea acces la medicamente vitale, aflate pe listele de compensate si gratuite. 'Practic, se incalca un drept fundamental al omului: dreptul la asigurarea sanatatii si implicit dreptul la viata', considera Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.