x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul suprataxează fabricanţii de medicamente

Guvernul suprataxează fabricanţii de medicamente

de Magda Marincovici    |    22 Sep 2011   •   21:00
Guvernul suprataxează fabricanţii de medicamente

Ordonanta de Urgenta privind taxa clawback pentru medicamentele a caror valoare depaseste bugetul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, adoptata de Guvern, ii afecteaza pe bolnavii cronici si pe producatorii de medicamente. Conform actului normativ, valabil de la 1 octombrie, detinatorii de punere pe piata a medicamentelor sau re­prezentatii legali ai acestora sunt obligati sa plateasca o contributie trimestriala, 'care se calculeaza prin aplicarea unui procent asupra valo­rii consumului de me­dicamente, su­­­portate din Fon­­­­­dul national unic de asigurari so­ciale de sa­na­tate si din bugetul Ministerului Sa­natatii'.

Asociatia Romana a Producatorilor In­­ternationali de Me­dicamente (ARPIM) a anun­tat deja ca 'nu poate sustine aceasta taxa, care prevede ca dife­renta dintre bu­ge­tul alocat de au­toritati si consumul de medicamente sa fie suportata 100% de producatorii de medicamente: anul trecut, de exemplu, a fost alocat pentru consumul de me­di­camente o suma cu peste un mili­ard RON mai mica decat necesarul real'. Pre­se­din­tele ARPIM, doctorul Sorin Popescu precizeaza ca pentru anul in curs bugetul pentru me­dicamente este de 4,7 miliarde RON, in timp ce nevoia de medicamente se es­ti­mea­za ca va ajunge la 6,1 miliarde RON, diferenta fiind pusa in carca producatorilor.

Po­trivit acestei ordonante, taxa clawback trebuie achitata inainte de finele anului, desi producatorii nu si-au incasat banii pentru medicamentele furnizate, respectiv aproxi­mativ 1,3 miliarde lei pe anul in curs. 'Scopul acestei ordonante este de a acoperi gaurile din buget, astfel incat sa se atinga deficitul bugetar stabilit cu FMI', spune presedintele ARPIM. Nu doar mediul de afaceri este afectat, ci mai cu seama bolnavii. Astfel, de la 1 octombrie bolnavii cronici aflati in tratament sau cei care sunt pe liste de asteptare in vederea inclu­derii in tratament sunt in pericol de a nu avea acces la medicamente vitale, aflate pe listele de compensate si gratuite. 'Practic, se incalca un drept fundamental al omului: dreptul la asigurarea sanatatii si implicit dreptul la viata', conside­ra Cezar Irimia, presedintele Fede­ra­tiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

×