x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hadareni - Rromii isi cer drepturile

Hadareni - Rromii isi cer drepturile

de Magda Colgiu    |    30 Aug 2005   •   00:00

Rromii implicati in conflictul interetnic de la Hadareni, judetul Mures, au cerut respectarea hotararilor judecatoresti, astfel incat toate casele afectate in septembrie 1993 sa fie reconstruite. In cadrul dezbaterii cu tema "Conflictul interetnic din Hadareni dupa 12 ani; Despre limitele justitiei in Romania", rromii au acuzat atitudinea ostila a autoritatilor si a comunitatii romane, afirmand ca se simt discriminati.

ALTERCATIE MORTALA. Conflictul de la Hadareni a izbucnit in seara zilei de 20 septembrie 1993, printr-o altercatie intre trei rromi, Gligor Ghetan si fratii Lacatus Ripa Lupian, si Lacatus Aurel Pardailian. Conflictul spontan dintre cei trei a atras mai multe persoane, atat romani, cat si rromi. In urma conflictului dintre romani si etnicii rromi din seara zilei de 20 septembrie 1993, de la Hadareni, patru persoane au murit, 14 locuinte au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse partial.

IN INSTANTA. In urma evenimentelor, s-au deschis procese atat pe latura penala, cat si pe latura civila, 15 persoane obtinand in instanta dreptul de a primi despagubiri in valoare de 262.000 de euro. Pentru plata despagubirilor, casele mai multor familii de romani din Hadareni au fost puse sub sechestru. Persoanele aflate in aceasta situatie au formulat in urma cu doua zile contestatie la executare, aceasta fiind inregistrata la Judecatoria Ludus si avand termen de judecata la data de 6 septembrie.

×
Subiecte în articol: observator hadareni