x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Harta 3D a virusului bronşitei

Harta 3D a virusului bronşitei

28 Noi 2009   •   00:00
Harta 3D a virusului bronşitei
Sursa foto: Cristi Vatavu/Mediafax Foto

O hartă ce prezintă în detaliu structura tridimensionala a virusului bronşiolitei, o maladie inflamatorie a căilor respiratorii, le oferă cercetătorilor noi posibilităţi de tratament împotriva acestui agent patogen, potrivit unui studiu recent publicat în revista Science.



Cercetătorii francezi de la Institutul Pasteur, Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) şi de la Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) au descifrat structura tridimensională a unei regiuni-cheie a acestui virus, responsabilă cu declanşarea bronşiolitei, alcătuită din molecula de ARN care stochează materialul genetic al virusului şi din proteina virală care o înconjoară. Rolul acestei proteine, denumită "nucleoproteină", este de a proteja programul virusului (ARN-ul virusului) de apărarea imunitară a organismului infectat, dar şi de a participa la multiplicarea virusului.

Bronşiolita virală, care afectează majoritatea copiilor înainte de vârsta de trei ani, provocând adeseori adevărate epidemii, poate fi, totodată, cauza multor spitalizări ale persoanelor în vârstă sau cu deficienţe imunitare. În ciuda celor 50 de ani de cercetări medicale, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să producă un vaccin uman împotriva acestui virus. Un virus similar produce o boală respiratorie la tinerele bovine şi provoacă pierderi economice masive. Virusul respirator sincitial (VRS) se face vinovat de declanşarea a peste 70% din totalul cazurilor de bronşiolită în cazul copiilor mici, în sezonul de iarnă.

Pentru a studia cuplul proteină/ARN al acestui virus, cercetătorii l-au cristalizat şi apoi l-au examinat cu ajutorul unui "accelerator de particule", un aparat care produce raze X foarte puternice. Ei au obţinut astfel o imagine detaliată a modului în care acest cuplu se formează. Odată ataşate de celula infectată, proteinele înconjurătoare, nucleoproteinele, se deschid pentru a permite intrarea programului genetic al virusului (ARN-ul acestuia), acest acces fiind absolut necesar pentru multiplicarea (replicarea) virusului. În etapa imediat următoare, nucleoproteinele se închid, pentru a asigura protejarea virusului.

Molecule capabile să menţină închisă această "cochilie" protectoare întrerup multiplicarea virusului şi răspândirea lui în căile respiratorii.

×
Subiecte în articol: observator