x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator HUNEDOARA / Elevii, plictisiţi de profi

HUNEDOARA / Elevii, plictisiţi de profi

de Monalise Hihn    |    20 Feb 2009   •   00:00
HUNEDOARA / Elevii, plictisiţi de profi

60 la sută din şcolarii chestionaţi au declarat că profesorii nu ştiu să le predea.



Elevii hunedoreni care au avut nota scăzută la purtare anul trecut spun că pleacă de la ore din cauză că sunt plictisiţi de profesorii care nu învaţă metode moderne de predare, ci le citesc din manuale, arată datele unui studiu realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Hunedoara.

Reprezentanţii centrului au desfăşurat cercetarea pentru că voiau să depisteze motivele pentru care elevii au ajuns să aibă nota scăzută la purtare. Studiul a fost realizat pe 8.000 de tineri, de la toate şcolile din judeţ, care au fost penalizaţi cu scăderea notei la purtare în anul şcolar 2007-2008. "Am dorit să vedem de ce au ajuns în această situaţie", a precizat Dan Oltean, coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Hunedoara. Astfel, cei mai mulţi dintre elevi au avut nota scăzută la purtare din cauza absenţelor. Mai mult, numărul băieţilor cu note mici la purtare este de două ori mai mare decât al fetelor aflate în aceeaşi situaţie.

DASCĂLII RECUNOSC CĂ AU METODE "ÎNVECHITE"
O concluzie a studiului CJAP este că elevii sunt nemulţumiţi de dascălii lor. Mai bine de 60% din aceştia au declarat că profesorii nu ştiu să le predea. Ei spun că dascălii nu au învăţat metode noi de predare şi că le citesc lecţia din carte, fără să îi implice şi pe ei în procesul de predare. Mai mult, cei chestionaţi au afirmat că mulţi dintre profesori nu sunt interesaţi să îi facă pe chiulangii să vină la şcoală. De asemenea, şi teama că vor lua o notă mică îi face pe elevi să chiulească. În acelaşi timp, există şi şcolari care îşi justifică comportamentul prin faptul că părinţii nu au bani sau sunt violenţi.

În judeţ există, oficial, peste 3.000 de copii care au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spune că acest număr este în realitate mult mai mare. Vârsta medie a minorilor ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate este cuprinsă între 11 şi 17 ani şi merg la şcoală, dar foarte mulţi dintre ei au note scăzute la purtare.

Profesorii admit că există un sâmbure de adevăr în spusele elevilor. "Este adevărat că, de multe ori, metodele noastre sunt depăşite şi nu încercăm să îi implicăm pe elevi în procesul de predare. Nu pot să neg că mulţi dintre noi am rămas încremeniţi în proiect, dar nici părinţii nu îi controlează şi nu îi verifică", declară un profesor, sub protecţia anonimatului. Alţi profesori însă consideră că elevii cu probleme îşi găsesc scuze pentru dezinteresul pe care îl au faţă de şcoală.

×
Subiecte în articol: scoala