x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iasi - Primul prefect umflat de DNA

Iasi - Primul prefect umflat de DNA

de Victor Ciutacu    |    Mirela Cimpoi    |    Violeta Fotache    |    01 Sep 2006   •   00:00
Iasi - Primul prefect umflat de DNA

Radu Vasile Prisacaru , prefectul de Iasi sustiut de PNL, a fost saltat aseara. Acesta a conditionat retro-cedarea unui teren de primirea ac-telor de proprietate asupra unei cote parte din el, evaluata la 900.000 de euro.

Prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, si seful local al ADS, Flavius Ionita Leonard, au fost saltati aseara pentru coruptie. Actiunea a fost intreprinsa de politistii si procurorii anticoruptie. Cei doi au primit impreuna actele de proprietate ale unui teren de 900.000 de euro, ca "pret" al facilitarii unei retrocedari.

Procurorii DNA si ofiterii DGA le-au organizat lui Prisacaru, demnitar sustinut de PNL pentru ocuparea acestei functii, si lui Ionita un "flagrant atipic". Cazul a fost "documentat" in doar doua saptamani de monitorizare de catre Directia Generala Anticoruptie, care a sesizat DNA.

RETROCEDARE. Miza directa a fost un teren de 3 hectare din zona comerciala a Iasiului, evaluat la 900.000 de euro. In baza denuntului cetateanului "santajat" sa "doneze" o parte din cele 16,4 hectare ce urmau a-i fi retrocedate, s-a demarat actiunea de filaj, dublata, conform unor surse MAI, de urmarirea telefoanelor prefectului si ale complicilor sai. Prisacaru a cerut doua hectare, iar Ionita unul, prefectul si seful ADS fiind ridicati, potrivit unor surse judiciare, direct din birourile lor. Subprefectul Florin Ungureanu a confirmat pentru NewsIn ca prefectul a plecat din birou cu patru ofiteri ai Ministerului de Interne. Prefectul, seful ADS si complicii au fost urcati in masini si adusi la DNA Bucuresti. Cei doi ar putea fi pusi sub puterea unei ordonante de retinere, de 24 de ore. Ca si intermediarul Cristian Maftei, sotul notarului public Ioana Beldeanu, cea care a perfectat actele. Surse MAI sustin ca cei trei au creat un grup de crima organizata, cu scopul de a obtine asemenea castiguri de pe urma retrocedarilor, si nu au exclus posibilitatea ca si notarul sa fi fost atras. La inchiderea editiei, toti patru se aflau sub tirul intrebarilor procurorilor DNA. Reamintim ca omul de afaceri iesean Alecu Chitaru, judecat acum in stare de arest pentru injunghierea sefului ADS, Barna Tanczos, este unul dintre cei care a acuzat public implicarea in "mafia" retrocedarilor a lui Prisacaru, alaturi de subprefect si de deputatul PNL Relu Fenechiu.

REACTII
"Guvernul si actuala putere nu sunt dispuse sa protejeze si sa acopere oameni care abuzeaza de functia lor publica pentru a obtine foloase personale. Nimeni nu este mai presus de lege si cu atat mai mult un inalt functionar public. Este regretabil ca un prefect, un inalt functionar al statului roman, s-a dedat la astfel de fapte... Ancheta trebuie dusa pana la capat, iar vinovatii sa fie pedepsiti", a spus aseara premierul, prin vocea purtatorului sau de cuvant, Oana Marinescu. Cazul va fi discutat in urmatoarea sedinta de Guvern, cand se va face si o analiza a intregii administratii publice. Prisacaru parea un om "vertical si onest" pe vremea cand era un "tanar liberal", a declarat pentru Mediafax, Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi, admitand ca daca acesta a gresit trebuie sa plateasca. (C.Popa)

CHITARU
La inceputul lunii aprilie a acestui an, omul de afaceri iesean Alecu Chitaru, judecat acum in stare de arest pentru injunghierea presedintelui ADS Barna Tanczos, a intrat in greva foamei. El a solicitat sa fie audiat de procurorii anticoruptie pentru a demasca afacerile privind retrocedarile cu terenuri, in care ar fi implicati inalti demnitari ai statului. El i-a acuzat, inclusiv dupa arestare, pe prefectul si subprefectul de Iasi, Radu Prisacaru si Florin Ungureanu, precum si pe deputatul PNL Relu Fenechiu, de interese in legatura cu terenurile fostei IAS Cotnari. Totodata, Chitaru a sustinut ca neregulile semnalate de el au fost constatate de directorul Departamentului Contractari al ADS, iar prejudiciul produs la IAS Cotnari s-ar ridica la 12 milioane de euro.
×
Subiecte în articol: observator