Pirotehnistii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au intervenit, in ultimele 24 de ore, in 17 cazuri pentru cercetarea, identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea munitiei neexplodate sau nedezactivate, cele mai multe misiuni de asanare fiind efectuate in judetele Vrancea, Vaslui, Iasi si Prahova.
'Gasirea acestor elemente de munitie poate genera, in cazul nerespectarii unor reguli de minima siguranta, efecte negative ce pot duce la pagube materiale majore sau, mult mai grav, la ranirea grava ori pierderea vietii celor care le manevreaza. Un exemplu graitor in acest sens este evenimentul tragic din ziua de 23 martie, cand doi copii din judetul Iasi au fost grav raniti in urma exploziei unui proiectil cu care s-au jucat', informeaza un comunicat al IGSU.
Pentru a preintampina astfel de situatii, reprezentantii IGSU cer cetatenilor ca, in cazul gasirii unor obiecte metalice ce prezinta suspiciuni de a fi elemente de munitie neexplodata, sa anunte inspectoratele pentru situatii de urgenta, organele de politie sau autoritatile administratiei publice locale, sa nu atinga, sa nu miste, sa nu loveasca, sa nu taie si sa nu demonteze munitiile descoperite neexplodate, sa nu lase nici alte persoane neautorizate sa le manevreze si sa se indeparteze de zona in care se afla munitia.
De asemenea, cetatenii sunt sfatuiti sa nu desfaca sau sa predea agentilor economici specializati munitiile neexplodate pentru valorificarea lor ca deseuri metalice, sa nu introduca in cladiri, incaperi sau locuinte munitiile neexplodate, sa nu foloseasca munitiile descoperite pentru a improviza scule sau ornamente, sa nu utilizeze focul deschis in apropierea acestora sau sa le introduca in foc si sa nu lase copiii sa se joace cu asemenea componente. (Agerpres)