Poziţia României cu privire la primirea refugiaţilor din Orientul Mijlociu va fi decisă săptămâna viitoare, în şedinţă CSAT, a anunţat premierul Victor Ponta. Conform unui plan întocmit la Bruxelles, României i-ar reveni 4.646 de refugiaţi.
Premierul Victor Ponta a lăsat să se înţeleagă, ieri, că primirea de refugiaţi din Orientul Mijlociu în România va fi o ocazie pentru ţara noastră de a negocia intrarea în spaţiul Schengen. Ponta a discutat cu omologul său din Bulgaria pentru a se prezenta în faţa Uniunii Europene cu o poziţie comună în acest sens. "România trebuie să fie solidară cu tot ceea ce se întâmplă în Europa. Solidaritate înseamnă drepturi şi obligaţii, adică avem aceleaşi obligaţii cu celelalte ţări, trebuie să avem şi aceleaşi drepturi. Iată că acum poate se constată ce nedreptate s-a făcut României cu Schengen. Şi dacă suntem solidari la obligaţii suntem solidari şi la drepturi şi tocmai ţările care acum ne cer să fim solidari în problema refugiaţilor sunt ţările care ne-au tot amânat cu Schengen", a declarat premierul, adăugând că acest lucru va fi amintit în timpul negocierilor cu statele membre. Premierul a adăugat că România are capacitatea de a găzdui maximum 1.500 de refugiaţi. Conform unui plan întocmit de Comisia Europeană, care urmează să fie prezentat mâine, din cei 120.000 de imigranţi aflaţi în Europa, României i-ar reveni o cotă de 4.646, potrivit unor surse citate de publicaţia Le Monde.
"Nu e ok să-i negociezi ca pe vite"
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, spune însă că România nu este pregătită să aibă grijă de imigranţi, iar aducerea lor în ţară ar fi în detrimentul acestora. "Din câte ştiu eu, puţinii refugiaţi care există deja în România se plâng de condiţii, de infrastructură, de facilităţile oferite. Iar cei care au cerut azil, nu au făcut-o în România". Preşedintele BNS a adăugat că refugiaţilor le va fi greu să îşi facă un rost în ţara noastră. "Din câte am văzut, majoritatea imigranţilor sunt oameni tineri, de 18-35 de ani, care nu par a fi ingineri sau biochimişti. Probabil că nu se vor putea angaja decât ca muncitori necalificaţi. Nu cred că i-ar tenta să ia viaţa de la capăt în România, cu 200 de euro pe lună", a adăugat Dumitru Costin.