Ziarul Ring publică un comentariu al ultimelor declaraţii publice făcute de Traian Băsescu, remarcând faptul că acesta, confruntat cu o nouă suspendare din funcţia de preşedinte, a treia, nu a uitat să-l amintească din nou numele celui mai aprig adversar politic, Dan Voiculescu, cel care a iniţiat prima acţiune de acest gen, şi pe care s-a răzbunat printr-o condamnare la închisoare, la finalul unui proces eminamente politic.
Publicăm integral articolul publicat pe ziarulring.ro.
_________________________
Noua propunere de suspendare a lui Traian Basescu, lansata de Calin Popescu Tariceanu, pare sa readuca in discursul presedintelui aceleasi nume care au reprezentat, de-a lungul celor doua mandate, o opozitie constanta si proactiva. Unul dintre acestea este chiar initiatorul noii propuneri, Calin Popescu Tariceanu, gratulat de curand de presedinte cu apelativul “inima zburdalnica”.
Pe de alta parte, in nota contradictorie care il reprezinta, “votati/nu votati!”, Basescu a invocat un vechi adversar ,pe care , la ultima apartitie, il “absolvise” de acest atribut: Dan Voiculescu.
Basescu l-a amenintat pe Voiculescu inca din 2004 : “O sa va para rau!”
Conflictul Basescu-Voiculescu a debutat odata cu primul mandat, atunci cand se ajunsese la o criza guvernamentala, din cauza lipsei aliantei DA a majoritatii in parlament. Intrarea PUR si UDMR la guvernare a deblocat situatia si a asigurat sustinerea parlamentara necesara pentru un nou cabinet in preajma aderarii la UE. La doar cateva zile dupa formarea guvernului, Traian Basescu numea PUR “Solutia imorala”. Afirmatia nu l-a impiedicat pe Presedinte sa vina in repetate randuri in biroul senatorial al lui Voiculescu pentru a insista ca PUR sa nu ii voteze pe Nicolae Vacaroiu la presedintia Senatului si pe Adrian Nastase la presedintia Camerei Deputatilor. Refuzul lui Voiculescu a generat o amenintare care a declansat o lupta politica deschisa” O sa va para rau!”
In anii ce au urmat, presedintele CNSAS, numit de Basescu, a deschis un dosar vechi de colaborare a lui Voiculescu cu securitatea, asupra caruia aceeasi institutie se pronuntase in trei randuri, excluzand varianta politie politica. Voturile din colegiu au fost 3 pentru, 3 impotriva si trei abtineri, dandu-se verdict de colaborare in ciuda neintrunirii majoritatii. Pe aceleasi acuzatii, la inceputul anilor ’90, Petre Mihai Bacanu a pierdut un proces, iar Voiculescu a castigat disputa cu ziarul parizian “L’eveniment de Jeudi”.
Prima suspendare
In 2007 Voiculescu initiaza si conduce comisia parlamentara care propune suspendarea lui Traian Basescu din functie. Pe 19 aprilie, suspendarea este votata cu 322 voturi pentru, 108 impotriva si 10 abtineri. Si devenine efectiva a doua zi.
In cateva luni de la suspendare, DNA redeschide un dosar de privatizare in care este implicat Voiculescu si alte 12 persoane, dosar care primise neinceperea urmaririi penale in 2005. Voiculescu este acuzat de exercitarea influentei asupra membrilor PUR prezenti in dosar, precum si de spalare de bani.
A doua suspendare
In iulie 2012 Basescu a fost suspendat din functia de presedinte al Romaniei cu 258 de voturi. Dupa ce Traian Basescu a solicitat boicotarea referendumului si a indemnat romanii sa nu se uite la Antene timp de o saptamana, Curtea Constitutionala a decis, pe 21 august, sa invalideze referendumul. 7.403.836 romani au votat DA, fiind în favoarea suspendării președintelui Traian Băsescu. Cu toate acestea, Curtea Constituțională a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3 pe motiv că nu a întrunit cvorumul necesar.
Condamnare politica pentru Voiculescu
Daca in procesul lui Nastase s-a dat o condamnare “desi nu exista dovezi”, in procesul lui Voiculescu s-au invocat motive “telepatice”. Doi judecatori au fost arestati pe parcursul judecarii cauzei, iar unul a fost pus sub urmarire penala. Completele care au dat sentinta, atat in prima instanta , cat si la Curtea de Apel, nu au respectat procedura de numire aleatorie, ci au fost nominalizate. Celeritatea cu care ultimul complet a judecat un dosar primit in prima zi de activitate la Curtea de Apel, precum si verdictul dat in numai o luna, in vacanta judecatoreasca, ridica mari semne de intrebare pentru oricine, chiar si fara a cunoaste detaliile juridice. In cazul de fata, daca Voiculescu este acum prizonier politic, cine va mai avea forta sa duca la capat aceasta noua propunere de suspendare? Va mai avea sanse de izbanda? Ramane de vazut.