Ieftinirea carburantilor in Romania cu circa 6% este "aritmetic" justificata, in conditiile in care pretul petrolului a scazut cu 7,44% de la maximul anului inregistrat in martie, apreciaza analistii casei de brokeraj X-Trade Brokers intr-un comunicat citat de Agerpres. De la 1 martie (cand petrolul a atins maximul de pret pe acest an) si pana vinerea trecuta, leul a pierdut 1,41% in fata dolarului american, moneda in care este cotat petrolul.
"Tinand seama de deprecierea monedei nationale si de scaderea de 7,44% a pretului petrolului, pare logica o ieftinire a carburantilor de aproximativ 6% in cazul unei transmisii integrale a miscarilor de piata in aritmetica preturilor la pompa, al carei efect ar trebui sa fie vizibil intr-un orizont de cateva saptamani", a declarat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Scaderea pretului petrolului cu 7,44% de la maximul anului (128,36 dolari/baril, nivel atins pe 1 martie) pana la cotatia marcata vineri la inchiderea burselor poate fi explicata atat prin relaxarea investitorilor in privinta riscurilor escaladarii conflictului din Iran, cat si prin prisma semnalelor nefavorabile privind economia globala.
Scaderile pretului petrolului din martie si aprilie au fost sustinute si de vestile negative privind piata muncii din SUA, impreuna cu teama ca Spania ar putea ajunge sa plateasca dobanzi prea greu de suportat pentru economia deja slabita de recesiune. Criza care afecteaza zona euro risca sa traga in jos nu doar economia regiunii, ci si pe cea a partenerilor comerciali importanti, diminuand cererea de petrol si contribuind la scaderea pretului sau, a mai spus Claudiu Cazacu.