Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta joi asupra mai multor exceptii si cereri ce vizeaza procedura prezentate miercuri in instanta de avocatii fostului premier Adrian Nastase in dosarul "Trofeul calitatii".
Miercuri, pe parcursul a mai bine de noua ore, avocatii fostului premier au ridicat in sala de judecata peste 20 de cereri privind procedura de desfasurare a procesului si exceptii de neconstitutionalitate.
Printre altele, avocatii contesta modul de compunere a completului de cinci judecatori de la ICCJ, ei fiind de parere ca acesta nu este legal constituit, deoarece este format din magistrati doar de la Sectia penala, si nu si de la celelalte sectii, asa cum prevedea legea de organizare judecatoreasca inainte de a fi modificata prin Legea micii reforme in Justitie.
De asemenea, avocatul Corneliu Popescu a cerut ca dosarul sa-i fie trimis la cabinetul sau de avocatura pentru a-l putea studia, asa cum acesta este trimis la DNA, solicitand egalitate de tratament intre aparare si acuzare.
In plus, avocatul contesta modul in care judecatorii au preschimbat un termen anterior de judecata, informeaza Agerpres.
Tot miercuri, avocatii au solicitat recuzarea procurorului de sedinta Elena Matiesescu, pe motiv ca a fost prezenta si la judecarea pe fond a dosarului si a semnat recursul impotriva sentintei date de completul de trei judecatori prin care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani inchisoare. Cererea de recuzare a fost insa respinsa.
La un moment dat, Adrian Nastase a cerut voie instantei sa ia cuvantul in sustinerea acestor cereri si exceptii, insa presedintele completului de judecata, Livia Stanciu, nu a fost de acord, ceea ce a atras replica fostului premier: "Trebuie sa imi spuneti daca va fi necesar sa mai vin la termenele viitoare ale procesului, pentru ca nu pot sa fac parte din mobila de aici".
"Unele din aspectele discutate aici au relevanta si din punctul de vedere al jurisprudentei si al reglementarilor CEDO. Au fost 20 de exceptii, care au vizat chestiuni de procedura, dar chestiuni de fond ale procesului penal, pentru ca, pana la urma, corectarea lor este importanta nu numai pentru mine, pentru ca la mine probabil in cateva zile, conform Legii micii reforme, se va da un verdict si sunt convins ca va fi unul de achitare, dar vor fi importante si pentru viitor", a declarat Adrian Nastase la iesirea din sala de judecata.
El a afirmat ca este nevoie de o schimbare a mentalitatii in Justitie, pentru ca procurorul trebuie sa fie un bun aparator al drepturilor si libertatilor cetatenilor, si nu doar "un reprezentant al lui Daniel Morar in acest proces", iar daca exceptiile vor fi admise, atunci ar trebui suspendata judecarea dosarului "Trofeul calitatii".
"Eu de sapte-opt ani ma bat cu toate aceste mecanisme. S-au schimbat legi pentru mine, nu va aduceti aminte? Legea raspunderii ministeriale nu a fost schimbata pentru mine? Nu s-a eliminat participarea avocatilor la faza de urmarire penala tot pentru mine? Sper ca macar dupa ce se incheie acest proces, la altii care vor fi in aceeasi situatie astfel de chestiuni sa nu mai opereze", a spus fostul premier, sustinand ca si Legea micii reforme in Justitie a avut un singur destinatar: "Adrian Nastase".
DNA l-a trimis in judecata pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Nastase, sub acuzatia ca in 2004 s-ar fi folosit de "influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calitatii in constructii' cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, la care urma sa participe.
In ianuarie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare iar fostul premier a declarat recurs.