x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UPDATE Incendiu puternic la Institutul Matei Balș. Trei bărbați și două femei au murit. Au fost identificate cele cinci victime

UPDATE Incendiu puternic la Institutul Matei Balș. Trei bărbați și două femei au murit. Au fost identificate cele cinci victime

29 Ian 2021   •   07:35
UPDATE Incendiu puternic la Institutul Matei Balș. Trei bărbați și două femei au murit. Au fost identificate cele cinci victime
Sursa foto: hEPTAHepta

Un incendiu a izbucnit în vineri dimineaţă într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Iniţial autorităţile au anunţat trei victime, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit şi el. O a cincea victimă a fost găsită carbonizată în salon.

UPDATE 18.10 Reprezentaţii Institutului "Matei Balş" afirmă că vor sprijini ancheta în curs şi "lămurirea aspectelor" care ar fi putut duce la incendiul de vineri dimineaţă şi menţionează că autorizaţiile şi avizele unităţii medicale "sunt la zi".

UPDATE 17.45 Două infirmiere și două asistente de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul, au fost audiate, vineri, la sediul Poliției Capitalei.

UPDATE 16.55 Toate cele cinci persoane decedate în incendiul declanşat vineri dimineaţă la Institutul "Matei Balş" sunt pacienţi din Capitală, transmite Antena 3.

 

UPADATE 16.15 O echipă formată din şapte specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani s-a deplasat vineri la Bucureşti în vederea întocmirii unei expertize referitoare la incendiul care a avut loc la Institutul "Matei Balş".

Specialiştii, conduşi de către directorul general al INSEMEX, George Artur Găman, vor face o cercetare la faţa locului, în cadrul căreia vor fi prelevate probe şi vor fi solicitate o serie de documente necesare pentru întocmirea unei expertize tehnice în cazul incendiului.
 

UPDATE 14.25 Florin Cîțu: „S-a întâmplat anul trecut și se pare că nu am învățat nimic din acea experiență, s-a întâmplat astăzi din nou. Așa nu mai merge. Angajaților din Administrație, din Ministerul Sănătății, din Inspecțiile Județene de Sănătate, din Inspecțiile de control ale MS, le spun: «Ieșiți din birouri și faceți-vă treaba. Altfel, plecați cu toții acasă!»

Este momentul ca, în România, fiecare angajat din sectorul public să-și facă treaba pentru care este plătit. Este pretenția pe care o am de la angajații din sectorul public”


UPDATE 14.00 Trei bărbați și două femei au murit în incendiul de la Matei Balș, anunță Antena 3.

UPDATE 13.15  Preşedintele Iohannis a facut declaratii la Institutul Matei Balş. 

"O zi foarte tristă astăzi, cu tragedia care s-a întâmplat aici în această dimineaţă. Îmi pare foarte rău. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate iar celor care au fost aici le transmit însănătoşire grabnică. Am discutat încă de când au fost anunţate forţele de intervenţie în permanenţă cu cei care au condus intervenţia iar până acum am primit toate datele care sunt certe despre intervenţie. A fost o intervenţie foarte complicată”, a declarat președintele Iohannis.

UPDATE 12.00 Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat vineri că a cincea victimă a incendiului de la Institutul "Matei Balş" a fost găsită carbonizată.

"Confirm, în urma incendiului de la "Matei Balş" sunt identificate cinci victime. Transmit pe această cale condoleanţe familiilor victimelor. Incendiul s-a declanşat la parterul unui pavilion, evident toată clădirea a fost evacuată pentru că a fost afectată de fum. 102 pacienţi erau în acel moment în pavilion, 43 au fost relocaţi în alte unităţi din Bucureşti şi 53 au fost relocaţi în incinta spitalului "Matei Balş". Aşteptăm rezultatele anchetei", a afirmat Bode.

El a precizat că o a cincea victimă a fost găsită în baie.

"Am această confirmare pentru a cincea victimă. Vă pot confirma că în baie a fost găsit cadavrul carbonizat", a spus ministrul de Interne.

UPDATE 11.50 Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Elias", medicul Silvius Negoiţă, a declarat că niciunul dintre cei şase pacienţi aduşi vineri dimineaţă de la Institutul "Matei Balş" în urma incendiului nu are nevoie de Terapie intensivă, aceştia fiind internaţi pe secţiile de Medicină internă şi Pneumologie.

"Şase pacienţi. Până în acest moment, niciunul dintre aceştia nu are nevoie de Terapie intensivă. (...) Sunt toţi COVID pozitiv. Nu au nevoie de îngrijire de Terapie intensivă. Sunt în acest moment internaţi în secţiile de Medicină internă şi Pneumologie", a explicat medicul.

UPDATE 11.30 Trei pacienţi au fost transportaţi vineri de la Institutul "Matei Balş" la Spitalul "Bagdasar Arseni" în urma incendiului, aceştia au fost "evaluaţi şi stabilizaţi" şi vor fi duşi la Spitalele "Victor Babeş" şi Monza.

"În urma incendiului de la "Balş", la "Bagdasar Arseni" au fost aduşi 3 pacienţi, 2 femei şi un bărbat, toţi cu pneumonii COVID fără alte acuze. Au fost evaluaţi şi stabilizaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe a SCUBA şi urmează să fie transferaţi în spitale COVID, respectiv "Babeş" şi la Monza pentru continuarea tratamentului. La nivelul SCUBA a fost activat, la momentul anunţării evenimentului, Planul Alb de Cod Roşu, a fost convocat de urgenţă personalul din UPU şi cel din secţiile ATI, Bloc Operator, Chirurgie Plastică şi Chirurgie Generală şi s-au luat toate măsurile de pregătire a Spitalului pentru un asemenea eveniment", informează Spitalul "Bagdasar Arseni".

UPDATE 11.10 A fost găsită o a cincea victimă carbonizată într-un salon din Pavilionul 5 de la Institutul Matei Balș, anunță Antena 3. Situația a fost atât de gravă, încât pacientul nu a fost identificat în primă fază. Victima se afla închisă într-o baie.

UPDATE Medicul Adrian Streinu-Cercel a adus clarificări, la Antena 3, în legătură cu incendiul izbucnit vineri dimineață într-un corp de clădire a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, în care patru pacienți și-au pierdut viața: "Instalația de oxigen a fost refăcută în totalitate"

 

"Dorim să adresăm sincerele noastre condoleanțe familiilor care sunt greu încercate în aceste momente și evident că suntem alături de dânșii.", a spus medicul într-o intervenție în direct la Antena 3.

"Dorim să mulțumim întregii echipe a institutului Matei Bals care a gestionat foarte rapid această nenorocire. Este momentul să ne remobilizam și să vedem cum ducem lucrurile în continuare pentru că ce s-a întâmplat este devastator.

Vrem să asigurăm pe toată lumea că vom continuăm să ne facem treaba medicală cum știm noi mai bine și că ne vom concentra să fim alături de pacienții noștri."

"În toată clădirea respectivă au fost internați pacienți cu COVID-19 în stare medie-severă, deci dependenți de oxigen. Toate camerele au suplimentare de oxigen printr-un sistem nou pus la punct și făcut după toate criteriile. Nu știm de la ce a pornit acest incendiu.

În ultima perioada nu au fost probleme cu căldura. Mai mult, noi suntem într-un plin proces de a ne pune propriile noastre centrale, dar probleme cu căldura nu au fost.

Instalațiile au fost verificate ultima dată în noiembrie iar instalația de oxigen care a fost refăcută în totalitate este din noiembrie - decembrie și chiar luna ianuarie. Practic revizuirile au fost făcute în mod constant."

UPDATE A patra victimă care a decedat avea 80 de ani avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală, iar 53 din cei 102 de pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului „Matei Balș”, afectat de incendiu au fost relocați la alte spitale, anunță Ministerul Sănătății.

„Din informațiile primite de către Ministerul Sănătății de la echipele de intervenție, au fost transferați către alte unități sanitare un număr de 53 de pacienți, din 102 pacienți aflați în saloanele din Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase , afectat de incendiu”, anunță Ministerul Sănătății.

Astfel, 11 pacienți au fost relocați la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București, cinci la Spitalul Universitar de Urgență din București, șase pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, patru Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” și cinci Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”. De asemenea, trei pacienți au ajuns la Spitalul Militar Central-ROL 2, câte patru la Spitalul „Witting” și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unul la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”, trei la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și șapte pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca.

„Conform informațiilor primite, unul dintre pacienții ajunși la Spitalul de Urgență Floreasca este cel care a avut nevoie de resuscitare și care, între timp, a decedat (a patra victimă). Este vorba despre o femeie, în jurul vârstei de 80 de ani, care avea și arsuri pe 20% din suprafața corporală. Echipele medicale evaluează în prezent starea de sănătate atât a pacienților transferați, cât și a celor rămași în Institutul . Aparținătorii pacienților de la INBI pot verifica situația despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” din Capitală la cele două numere de telefon puse la dispozitie de DSU: 021.2069398 si 021.2648515”, mai transmite Ministerul Sănătății.

UPDATE Au fost operaționalizate două linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Precizăm faptul că la acest moment, la sediul DSU, sunt operaționalizate 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș din Capitală”, transmite DSU.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt: 021.2069398 și 021.2648515.

 

UPDATE Autoritățile vor anunța un număr de telefon unde aparținătorii celor 102 pacienți de la Matei Balș pot suna, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Nu e o dimineață deloc bună. Avem patru victime. Transmit condoleanțe familiilor victimelor. Au fost patru saloane afectate la parterul pavilionul. Practic toată clădirea e afectată de fum, dar incendiul a afectat patru saloane. (...) În acest oment se investighează. Primul apel a fost transmis prin 112 la 5.05. La 5.13 au ajuns primele echipaje și s-a activat planul roșu. (...) Sunt în dialog permanent cu premierul încă de la 5.43, când m-a sunat dl. Arafat. În acest moment, cel mai important lucru e să salvăm toți pacienții Noi vom comunica imediat un număr de telefon unde pot suna aparținătorii, imediat ce vom avea lista celor 102 persoane”, a declarat la Aleph News Lucian Bode.

El mai spune că este o tragedie ce s-a întâmplat la Matei Balș, dar a lăudat intervenția echipajelor de pompieri, care „au limitat o catastrofă”.

UPDATE Procurorii și medicii legiști au ajuns la spitalul Matei Balș, unde vineri dimineață a avut loc un incendiu în care au decedat patru persoane.

Un dosar penal in rem a fost deschis, pentru ucidere din culpă.

Procurorii au solicitat imaginile luate de camerele du supraveghere din secția afectată de incendiu. În salonul din care ar fi pornit incendiul nu existau camere de supraveghere, conform informațiilor din media.

UPDATE Primul apel la 112 pentru incendiul de la Matei Balș a venit la ora 5:05, iar primul echipaj a ajuns la spital la 5.14, a declarat secretarul de stat Raed Arafat vineri dimineață, la locul incendiului în care au murit patru pacienți.

Conform comandatului intervenției, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, la parter, pe 100-120 mp. Au fost afectate 4 saloane, cu degajari mari de fum, cu posibilități de extindere

La spital au fost mobilizați aproape 100 de medici și asistenți.

Au fost evacuate aprox 44 de persoane către spitalele de urgență, restul evacuate către celelalte pavilioane din spitalul Matei Balș. Din cei 44 de pacienți, doi erau în stare mai gravă.

Toti pacientii care au fost internati erau conectați la oxigen, sunt pacienți Covid, în stadiu mediu spre sever.

Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată. Clădirea avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat.

La Institutul ''Matei Balş'' s-au deplasat şeful DSU, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat în MS Andreea Moldovan, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

Patru pacienți din cei aflați la institutul Matei Balș au ajuns la spitalul Marius Nasta, iar alți patru au ajuns la Victor Babeș. Din cauza incendiului au încetat din viață patru persoane. 42 de pacienți au fost transportați la alte spitale.

Update „Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la 'Victor Babeş' patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la 'Matei Balş'. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (...) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja”, a afirmat ministrul Vlad Voiculescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.

 

Stire initiala Un incendiu a izbucnit în aceată dimineață, în jurul orei 5, într-un corp de clădire al spitalului Matei Balș. Au fost evacuați în jur de 120 de pacienți. Inițial autoritățile au anunțat trei victime, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit și el, potriviti Mediafax.

Din primele informații unii dintre aceștia ar fi suferit intoxicații în urma inhalării fumului rezultat în urma acestui incendiu. Potrivit lui Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București - Ilfov, fumul s-a propagat de la parter  pînă la etajul al treilea al pavilionului.

Potrivit medicului Streinu Cercel, circa 20 de ambulanțe se află la Matei Balș pentru ca pacienții să fie transferați la alte spitale din Capitală sau  din jurul Capitalei.

Incendiul a fost stins de către pompieri, iar un procuror se află în acest moment la Matei Balș pentru a începe cercetările tragedia din această dimineață.  

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler spune că spitalul poate primi 36 de pacienți. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienți ajunși.

Și-au manifestat disponibilitatea de a primi pacieți spitalele Victor Babeș, Sfântul Ioan și Witing.

 

×