x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

de Magda Colgiu    |    30 Iun 2008   •   00:00

30 iunie 2008



CERNAVODĂ. Autorităţile constănţene au intrat ieri în alertă, după ce a fost semnalată o scurgere de acid clorhidric dintr-o cisternă parcată în faţa Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă. Zona a fost securizată, iar reprezentanţii CNE Cernavodă au luat măsuri pentru neutralizarea substanţei. Autorităţile susţin că Centrala Nuclearo-Electrică nu este pusă în pericol. Poliţiştii încearcă să dea de urma şoferului cisternei, care nu a mai fost văzut de vineri.

ACCIDENT DN 1. O turistă din Israel care cumpăra suveniruri la Azuga şi vînzătoarea tarabei cu artizanat au murit ieri, după ce un autocar ce venea dinspre Bucureşti a intrat pe contrasens. Acesta a acroşat două maşni, dintre care una a fost proiectată în tarabele vînzătorilor de pe marginea drumului. Potrivit dispeceratului Poliţiei Rutiere Prahova, şoferul autocarului care se îndrepta spre Suedia a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens.  

SUCEAVA. Mai multe proiectile neexplodate din cel de-al doilea război mondial au fost descoperite lîngă gospodăria unui sucevean, îngropate în apropierea temeliei casei. Muniţia a fost preluată de echipa pirotehnică a ISU Suceava, urmînd să fie distrusă controlat. Potrivit specialiştilor, proiectilele explozive prezentau un real pericol pentru populaţie. Intervenţia echipei pirotehnice, identificarea şi transportul muniţiei au durat mai bine de patru ore.

ARGEŞ. Demisolul unui bloc ANL din Piteşti a fost inundat sîmbătă seară, în urma unei ploi puternice care a durat mai puţin de o jumătate de oră. Reţeaua de canalizare nu a mai făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii, apa inundînd 15 camere. Oamenii spun însă că blocul a fost proiectat de la început cu deficienţe. Blocul ANL are o vechime de 20 de ani, timp în care a fost cămin muncitoresc, abia în urmă cu cinci ani fiind reabilitat şi renovat.

HARGHITA. Trei tineri au murit şi alţi doi au fost grav răniţi duminică dimineaţă, după ce autoturismul în care se aflau s-a izbit frontal de un capăt de pod din beton pe DN 13 A în judeţul Harghita. Cei cinci tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 25 de ani, se întorceau de la discotecă. Potrivit şefului Poliţiei Rutiere Harghita, accidentul a fost cauzat de viteza excesivă, şoferul pierzînd controlul volanului şi intrînd pe contrasens.

INVESTIŢIE.
Saint-Gobain Glass, cel mai mare producător de sticlă din România, a pus în funcţiune ieri la Călăraşi aşa-numitul "coater", o instalaţie destinată depunerii unor straturi subţiri de oxizi metalici pe sticlă şi implicit producerii unor sortimente de sticle cu proprietăţi speciale. Investiţia se ridică la circa 30 de milioane de euro. Utilizarea sticlei rezistente termic generează economii anuale de pînă la 1.500 de lei la preţurile actuale ale energiei – şi foarte probabil
semnificativ mai mari în viitor.

BISTRIŢA. Sute de pelerini au participat ieri la slujbele de la Mănăstirea Rebra-Parva din Bistriţa-Năsăud, care şi-a sărbătorit hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Liturghia a fost oficiată de Prea Sfinţitul Vasile Someşanul (foto), episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, însoţit de un sobor de preoţi şi călugări de la mănăstirile din zonă. O parte din pelerini a ajuns la Rebra-Parva de sîmbătă seară, dar majoritatea a sosit ieri, aducînd, conform obiceiului, daruri pentru mănăstire.

ÎNSCĂUNARE.
Primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei şi Noii Zeelande, Mihail Filimon, a fost întronizat ieri, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în biserica cu acest hram din oraşul australian Melbourne. Ceremonia de întronizare a fost oficiată de mitropolitul Laurenţiu Streza al Ardealului, alături de PS Ambrozie, episcopul Giurgiului. La eveniment au participat şi reprezentanţii autorităţilor române.

HUNEDOARA. Doi tineri au murit, iar tatăl unuia dintre ei a ajuns la spital după ce au fost blocaţi peste şapte ore în subteranul unei foste mine de aur din localitatea hunedoreană Hondol. Potrivit echipelor de intervenţie, cei trei au rămas blocaţi sîmbătă seară la circa 500 de metri de gura minei, într-o zonă fără oxigen şi foarte friguroasă. În cursul zilei de ieri, bărbatul intoxicat cu monoxid de carbon a părăsit spitalul.

FURTUNĂ. Localitatea prahoveană Bucov a rămas fără energie electrică sîmbătă seară din cauza unei furtuni violente. Zece case au rămas fără acoperişurile smulse de vijelie, unul dintre acestea aterizînd pe o maşină care a fost avariată în proporţie de 50%. Din cauza furtunii şi a neadaptării vitezei la condiţiile de trafic, pe DN 1, la intrare în Ploieşti, dinspre Braşov, cinci maşini au fost implicate într-un carambol, soldat cu pagube materiale minore.

BIHOR. Un bărbat de 47 de ani din localitatea bihoreană Inand a murit sîmbătă seară după ce tractorul pe care îl conducea a fost lovit în plin de un Intercity. Victima nu a observat semnalele sonore la trecerea peste calea ferată şi a fost surprinsă în plin de trenul care circula cu peste 100 de kilometri la oră. În urma impactului, tractorul a fost rupt, bucăţi din el fiind împrăştiate pe zeci de metri. Pasagerii au aşteptat peste două ore pînă la finalizarea cercetărilor.

×
Subiecte în articol: observator