x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspectie - Seres, in vizita la Ocnele Mari

Inspectie - Seres, in vizita la Ocnele Mari

03 Iun 2005   •   00:00

Ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres (foto), a fost la Ocnele Mari si la Aninoasa ca sa vada care este situatia alunecarilor de teren produse din nou la sfarsitul lunii trecute.

In ajun, dispusese deja ca Societatea Nationala a Sarii (SNS) sa ia masuri pentru prevenirea surparilor de teren din zona carierei de la Ocnele Mari, respectiv pentru evitarea deversarii saramurii acumulate in Raul Olt.

ALUNECARILE. "Nu vreau sa se repete situatia nefericita a locuitorilor din Banat", a spus Seres, care s-a intalnit cu reprezentantii comunitatii locale si cu cei ai companiilor miniere implicate. In luna mai a anului trecut, trei case nelocuite au fost distruse in urma unei alunecari de teren produse intr-un sat din comuna argeseana Aninoasa. Un alt accident a avut loc in luna septembrie a anului 2001, cand o parte a satului Teica din regiune s-a surpat, distrugand peste 20 de gospodarii. Pentru lucrarile de ecologizare si cele de urgenta legate de deplasarea masei de steril catre orasul Aninoasa este prevazut un buget total de peste 57 de miliarde de lei.

URGENTA. Lucrarile de urgenta prevazute de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), prin care va fi oprita deplasarea masei de steril catre zonele locuite, vor fi finalizate in cel mult 45 de zile, potrivit oficialilor MEC. Printre altele, se vor construi drumul de acces necesar pentru reabilitarea suprafetei afectate din valea adiacenta a Padurii Arsuri si un canal de drenaj. Urgenta va costa 2,38 miliarde de lei. Lucrarile vor fi executate de Hidroconstructia Bucuresti, iar asistenta tehnica in prima etapa va fi asigurata de Conversmin Bucuresti, care au si costat 6,6 miliarde de lei pentru Cariera Slanic Nord.

MEDIUL. Tot Conversmin Bucuresti a prevazut, in 2005, 6,6 miliarde de lei pentru inchiderea si "reconstructia ecologica a carierei Slanic Nord. Potrivit proiectului ecologizarii zonei, executat de Santevil Ploiesti, lucrarile vor costa 50 de miliarde de lei. Se vor face canale de colectare si drenare a apelor pe cursul torential, circa 100 de foraje de captare si drenare a apelor freatice din vatra carierei si mai multe canale de colectare si drenare. Suprafata incarcata cu masa de pamant alunecata va fi "modelata", iar cariera, in sfarsit, inchisa. (Adrian N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: observator