x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: ”Am găsit o persoană despre care nu se mai ştie nimic şi ar trebui să aibă 119 ani. Nu putem să tăiem noi persoana de pe lista electorală”

Iohannis: ”Am găsit o persoană despre care nu se mai ştie nimic şi ar trebui să aibă 119 ani. Nu putem să tăiem noi persoana de pe lista electorală”

de Mediafax    |    02 Aug 2012   •   15:27
Iohannis: ”Am găsit o persoană despre care nu se mai ştie nimic şi ar trebui să aibă 119 ani. Nu putem să tăiem noi persoana de pe lista electorală”

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca primarii nu pot "curata" listele electorale decat in baza unei "documentatii scrise temeinice" si ca niciun partid la guvernare nu a avut curajul sa modifice legislatia, intrucat "se intra intr-o zona a drepturilor fundamentale".

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca edilii nu pot "curata" listele electorale fara o "documentatie scrisa temeinica", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Se lucreaza pe o legislatie care nu este neaparat buna, pentru 'a curata' listele. Sa zicem ca cineva s-a hotarat sa plece in '92 in Germania cu pasaport turistic, acesta este in continuare pe lista electorala daca nu s-a primit de la autoritatile germane o comunicare de clarificare a domiciliului si cetateniei. Noi evaluam ca cea mai mare parte a persoanelor care au plecat, care au fost si sasi, si romani, si de alte etnii, au intre timp situatia clarificata. Nu toti. Am gasit, de exemplu, o persoana despre care nu se mai stie nimic si ar trebui sa aiba 119 ani. Nu putem sa taiem noi persoana de pe lista. Aici exista o neclaritate generala si intre unii analisti, dar constat cu surprindere ca si intre politicieni care coordoneaza astfel de servicii: o persoana nu poate fi radiata din lista electorala fara documente doveditoare. A fost un politician care, peste tot la televizor, a povestit ca primarii sa isi curete listele, adica sa mergem noi, sa vedem ca Hans nu mai e si sa-l taiem. Asa ceva nu se poate, persoanele au anumite drepturi, si la noi si in alta parte. Unul din drepturile fundamentale este de a alege si de a fi ales. O persoana poate fi eliminata din lista electorala doar daca exista o documentatie scrisa temeinica. (...) Lucrurile sunt complicate, sunt stabilite in lege, dar ea are imperfectiunile ei", a declarat primarul din Sibiu.
Potrivit acestuia, niciun partid aflat la guvernare nu si-a asumat o modificare a legislatiei in domeniu pentru ca "se intra intr-o zona a drepturilor fundamentale".
"Au existat initiative legislative pentru a veni cu asa-numita curatare a listelor. De exemplu, persoanele peste 100 de ani sa fie radiate din oficiu pentru ca e putin probabil sa mai traiasca si alte asemenea situatii sau in cazul in care persoana care nu mai are niciun act de identitate valabil in Romania si atunci se poate presupune ca nu mai e interesat si sa fie trecut pe lista pasiva. Insa niciun partid la guvernare nu a avut curajul sa faca asa ceva, pentru ca se intra intr-o zona a drepturilor fundamentale si discutiile in jurul acestei legislatii ar fi foarte multe si contradictorii", a explicat el.
Klaus Iohannis a spus ca, in ceea ce priveste Sibiul, listele electorale sunt conforme legislatiei actuale si ca imediat dupa alegerile locale a existat un control de la Autoritatea Electorala Permanenta, in care nu s-a gasit "nici macar un caz gresit".
"In esenta, legislatia existenta in acest moment rezolva unele probleme cu listele electorale, dar unele raman nerezolvate. In ce priveste Sibiul, am verificat, datorita acestor discutii documentate subtire, cum stam si pot sa spun ca stam de la foarte bine in sus. Noi operam constant si foarte serios toate modificarile in listele electorale permanente. Contrar afirmatiilor de la televizor si de la politicieni care se doresc pe sticla, aceste liste nu au baza primara la primarii, e numai o coincidenta de nume, ci ele exista la directiile judetene de evidenta care sunt in subordinea consiliilor judetene, deci sursa de informare ar fi fost inainte de declaratii. Sunt in subordinea presedintilor consiliilor judetene, noi avem obligatia sa le actualizam. Atunci cand cineva a decedat sau isi pierde drepturile electorale prin hotarare judecatoreasca sau pleaca si anunta acest lucru, cu acte si tot ce trebuie, noi comunicam directiei judetene care o radiaza din lista electorala permanenta sau o trece in partea pasiva a listei. Aceste lucruri se opereaza tot timpul, sunt comunicari intre primarii si directia judeteana, intre starea civila si directia judeteana si asa mai departe", a spus Klaus Iohannis.
Intrebat cum comenteaza declaratiile de zilele trecute ale presedintelui Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, care spunea ca 84.000 de etnici germani ar trebui sa fie stersi de pe listele electorale, primarul Sibiului a spus ca "habar nu are" de unde este acest numar.
"Ce mi se pare cel putin neobisnuit e ca se comenteaza fara sa se citeasca legea. E pacat, dar asa e situatia la noi, mai intai comentam, pe urma citim. (...) Nu conteaza daca au votat sau nu (cei 84.000 de etnici germani - n.r.), e vorba de o legislatie care, asa imperfecta cum e, este clara, trebuie doar citita. Listele electorale, vorbesc de cele ale municipiului Sibiu, sunt suta la suta in concordanta cu legislatia in vigoare. Ca e buna sau nu, asta trebuie sa stabileasca Parlamentul, nu noi, si nici Consiliul Judetean", a spus Iohannis.
El a sustinut ca liderii USL din Sibiu au facut aceste declaratii "sub presiunea sefilor proprii din partid".
"Trebuie sa dea explicatii de ce nu au participat mai multi oameni la vot si asta este o explicatie la indemana, nu poate fi verificata de nimeni", a conchis Klaus Iohannis.

×