x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ion Sandu (ANMH) :" Primăvara vine după 20 martie"

Ion Sandu (ANMH) :" Primăvara vine după 20 martie"

de Raluca Cret    |    05 Mar 2010   •   00:00

Prognozele nu indică o îmbunătăţire a vremii.  "Va ninge în perioada următoare dar mai mult pe Moldova şi pe munţi, nu va ninge foarte tare dar avem o săptămână de iarnă. În data de 10 urmează al doilea episod, care este mai dur ca acesta, prin urmare primăvara vine după 20 până când tot aşa o ţinem. Duminică e pauză. Luni-marţi începe valul al doilea, dar de joi încolo începe să se încălzească şi iarna nu va mai avea putere", a explicat preşedintele ANMH Ion Sandu.

El a fost prezent la Tîrgu-Mureş unde s-a deschis primul centru meteorologic local, care va primi date în timp real asupra evoluţiei vremii.

Centrul a fost amenajat cu o investiţie minimă, de 15.000 de euro, bani de la Ministerul Mediului şi Pădurilor. Centrul exista şi înainte, dar informaţiile veneau fie direct de la Bucureşti, fie de la Centrul Meteo Regional Sibiu, de multe ori cu întârziere. Aparaturile le permit meteorologilor accesul la date în timp real, astfel încât se va reduce considerabil timpul în care va putea fi emisă o avertizare în caz de evenimente extreme. Informaţiile vin direct din satelit, iar pe ecranele de la Tîrgu-Mureş vor apărea aceleaşi imagini ca cele de pe ecranele de la ANMH. Prognozele se vor putea face cu 10 zile înainte.

Este primul centru meteorologic local, iar următorul centru va fi inaugurat la Piteşti. "Începem să dezvoltăm centrele locale, iar cel de la Tîrgu-Mureş acoperă judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, iar în final vom avea 41, în fiecare reşedinţă de judeţ", a anunţat Ion Sandu .  Deocamdată cei nouă meteorologi care lucrează la centru funcţionează în birouri "împrumutate" de la Direcţia Apelor Mureş, dar ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, le-a promis că va iniţia o hotărâre de guvern prin care vor fi alocaţi 1.000 de metri pătraţi la aerodromul din Tîrgu-Mureş, unde va fi construit un sediu nou. Totodată, cei nouă meteorologi nu sunt de ajuns, dar în scurt timp vor fi scoase la concurs alte două posturi.

×
Subiecte în articol: meteo