x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătorii cu abateri disciplinare pot accede în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a decis Curtea Constituţională

Judecătorii cu abateri disciplinare pot accede în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a decis Curtea Constituţională

de Agerpres    |    10 Iul 2014   •   19:55
Judecătorii cu abateri disciplinare pot accede în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a decis Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) arată în motivarea admiterii unei excepţii că judecătorii care au fost sancţionaţi disciplinar înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.303/2004 privind condiţiile pentru candidaţii la instanţa supremă pot candida pentru accederea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) deoarece legea nu poate funcţiona retroactiv.

CCR a admis pe 8 iulie "excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.52 alin.(3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ridicată de Silvia Tarna în Dosarul nr.1172/1/2013 al ÎCCJ - Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi constată că sintagma 'nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar' este constituţională în măsura în care dispune numai cu privire la abaterile disciplinare săvârşite după intrarea în vigoare a Legii nr.303/2004".

În motivarea deciziei, publicată joi pe site-ul CCR, judecătorii constituţionali arată că criteriile avute în vedere de noua reglementare trebuie să se supună, asemeni oricărei legi, exigenţelor impuse de principiul neretroactivităţii legii civile, întrucât, potrivit art.15 alin.(2) din Constituţie, "Legea dispune numai pentru viitor (...)".

În susţinerea excepţiei de neconstituţionalitate, Silvia Tarna spune că această cerinţă de participare la examenul de promovare la ÎCCJ, prin care se menţionează că respectivul magistrat să nu fi fost niciodată sancţionat disciplinar, creează un tratament discriminatoriu între magistraţii care candidează pentru acest examen şi magistraţii care sunt deja judecători la instanţa supremă, deoarece, teoretic, aceştia din urmă pot fi sancţionaţi disciplinar câtă vreme ocupă această funcţie.

"Dacă legiuitorul a avut în vedere la instituirea condiţiei contestate regula potrivit căreia judecătorii de la instanţa supremă să nu fie sancţionaţi disciplinar, atunci ar fi trebuit să instituie şi o prevedere legală corelativă a înlăturării din funcţie în urma sancţionării", consideră magistratul.

CCR scrie, în motivare, că de la data apariţiei sale, Legea nr.303/2004 se aplică tuturor situaţiilor juridice născute sub imperiul său, iar împrejurarea că unui judecător sau unui procuror care a primit o sancţiune disciplinară pentru o abatere săvârşită după intrarea în vigoare a Legii nr.303/2004 îi este interzisă participarea, după acel moment, la orice concurs de promovare ca judecător la ÎCCJ nu este de natură a-i afecta vreun drept fundamental, deoarece trebuie să se supună regulilor noi instituite, reguli care de altfel îi erau deplin cunoscute.

"Alta este situaţia în care persoana interesată a fost sancţionată disciplinar anterior apariţiei normei criticate. Din această perspectivă aplicarea sancţiunii disciplinare reprezintă un act 'uno ictu' ale cărei efecte s-au stins, s-au epuizat în momentul respectiv. Prin urmare, constituie un fapt complet realizat care nu mai poate produce alte consecinţe juridice în afara celor expres prevăzute la acea dată. Or, în absenţa unor astfel de norme, activarea ulterioară a unor efecte cu conţinut prohibitiv capătă semnificaţia încălcării principiului neretroactivităţii legii civile, întrucât, prin natura sa, o sancţiune disciplinară, odată aplicată, nu poate produce alte consecinţe şi efecte viitoare, cu excepţia celor prevăzute în momentul dispunerii ei", spun judecătorii.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Aceasta se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

×