x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Dacă nu există un accept pentru Ucraina, e puțin probabil să existe pentru Moldova

Iohannis: Dacă nu există un accept pentru Ucraina, e puțin probabil să existe pentru Moldova

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2023   •   18:36
Iohannis: Dacă nu există un accept pentru Ucraina, e puțin probabil să existe pentru Moldova
Sursa foto: presidency

Dacă nu există un accept pentru Ucraina, e puțin probabil să existe pentru Moldova, a spus miercuri președintele Klaus Iohannis, referindu-se la deschiderea negocierilor de aderare la UE ale celor două țări.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, înaintea Summitului UE-Balcanii de Vest, dacă Ucraina și Republica Moldova vor fi tratate la pachet sau separat pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE.

„În ce privește Ucraina și Moldova, eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acuma, că Ucraina și Moldova să meargă împreună. Deci dacă nu există un accept pentru Ucraina este puțin probabil să existe pentru Moldova”, a spus șeful statului.

Una dintre țările care se opune propunerilor de aderare a Ucrainei la UE este Ungaria, care are graniță comună cu Ucraina, relatează Sky News.

Premierul Viktor Orban, care în trecut s-a lăudat cu legăturile sale cu Moscova, a declarat în parlamentul de la Budapesta că o astfel de mișcare nu este în interesul Ungariei.

„Având în vedere cifrele, analizele economice și luând în serios faptul că discuțiile cu Ucraina ar avea ca scop acordarea calității de membru - deci nu am folosi-o ca un gest politic - deoarece calitatea de membru nu are acest scop, trebuie să spunem că această gândire în acest moment este absurdă, ridicolă și nu este serioasă", a spus el într-un discurs.

Toți membrii UE trebuie să fie de acord în unanimitate cu privire la noii membri, iar Orban a sugerat că țara sa va rezista la orice vot.

Iohannnis, despre aderarea la Schengen: Mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri

 Mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții, spune Klaus Iohannis despre aderarea României la Spațiul Schengen: „Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România”

„Dosarul Shengen este un dosar european care nu a mers așa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen. De atunci toată lumea negociază pe absolut toate palierele. Acum, în ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă, vreau să fiu foarte sincer, mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că în negocieri intervin ministerele de Externe și Interne, precum și reprezentanța României la Bruxelles.

„Nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, încheie Iohannis.

×