Proaspatul numit ministru al Mediului, Korodi Attila este si membru in forul de conducere al Asociatiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc. Asociatia doreste a fi recunoscuta ca fiind continuatoarea persoanei juridice ,,Bunurile Private din Ciuc' din 1946. Iar in aceasta calitate, revendica de la statul roman -mai precis, de la Romsilva, regie aflata in subordinea lui Korodi Attila- zeci de mii de hectare de fond silvic si constructii, in valoare de milioane de euro, dezvaluie, in editia de azi, 'Informatia Harghitei'.
Aceasta situatie il plaseaza pe ministru intr-o postura de incompatibilitate. El trebuie sa renunte, imediat, fie la calitatea de membru si lider al Asociatiei Composesorale, fie la cea de ministru.
Jurnalul National a incercat sa obtina un punct de vedere al ministrului Korodi Attila pe acest subiect, insa acesta nu a raspuns nici apelurilor si nici mesajelor noastre.
Conducerea Asociatiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc, a fost aleasa cu mai putin de o luna in urma. Presedinte a fost ales calugarul franciscan Bojte Csaba, iar doi dintre membrii din conducere sunt Korodi Attila si Tanczos Barna.
Cu o zi inainte de alegerea membrilor noului for de conducere, Consiliul Judetean Harghita a adoptat o hotarare prin care presedintele institutiei, Borboly Csaba, a fost imputernicit cu demararea demersurilor pentru infiintarea unei asociatii de dezvoltare intercomunitara (ADI) care sa preia in administrare bunurile Asociatiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc.
,,Asociatia Composesorala Bunuri Private din Ciuc", cu sediul in Miercurea-Ciuc, judetul Harghita, a fost infiintata in aprilie 2000, fiind inregistrata ca persoana juridica printr-o sentinta civila a Judecatoriei Miercurea-Ciuc. Doi ani mai tarziu, Hajdu Gabor (fost senator UDMR), in calitate de presedinte al asociatiei, impreuna cu Raduly Robert, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, au dat in judecata statul roman, mai exact Ministerul Finantelor Publice, dorind ca instanta sa constate ca persoana juridica Asociatia Composesorala Bunurile Private din Ciuc este una si aceeasi persoana juridica cu persoana juridica (Regie de interes public) ,,Bunurile Private din Ciuc", existenta din 1946, care, conform legii, era persoana juridica de drept public. Numai ca diferenta dintre cele doua asociatii este enorma: Asociatia Composesorala este persoana juridica de drept privat, in schimb cea din 1946 era de drept public. JudecatoriaMiercurea-Ciuc a recunoscut ,,identitatea" dintre cele doua organizatii. Desi este definitiva, decizia a fost declarata nelegala prin alte decizii, ale Curtii de Apel Targu-Mures.
Citeste mai multe despre acest subiect in Informatia Harghitei.
Korodi: Sunt actionar la doua firme. Le cesionez
Noul ministru al Mediului, Korodi Attila, a declarat miercuri, la preluarea mandatului, ca este actionar la doua firme, precizand ca una dintre ele este "in curs de cesionare" si ca la fel se va intampla cu cealalta, pentru a nu exista probleme.
In iunie 2011, cand si-a depus ultima declaratie de interese, Korodi era asociat in patru firme, dintre care una suspendata.
Korodi spunea atunci ca detine 75 de parti sociale la SC Webmedia SRL, 333 la SC Acustica Eco-Logic SRL si sase la SC Carbon Management Group SRL.
La o a patra firma, SC Koratil BD SRL, el avea 18 parti sociale, mentionand insa ca firma este suspendata.
Partile sociale detinute nu au fost mentionate si in declaratia de avere. (Mediafax)