x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Kovesi, somată să dea explicaţii

Kovesi, somată să dea explicaţii

17 Iun 2014   •   22:35
Kovesi, somată să dea explicaţii
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU/Agerpres Foto

Fostul director AVAS Jean-Cătălin Sandu, inculpat în Dosarul “Telepatia”, îi cere şefei DNA să spună cum a calculat că acuzaţiile se vor prescrie în decembrie 2014
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a acuzat-o recent pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, că face presiuni asupra judecătorilor din Dosarul “Telepatia” şi i-a cerut acesteia să explice cum a ajuns la concluzia că această cauză se va prescrie în luna decembrie 2014. Anterior, un alt inculpat din Dosarul “Telepatia” i-a trimis o solicitare şefei DNA în care îi cere să lămurească aceleaşi aspecte privind pretinsa prescriere a acuzaţiilor la sfârşitul acestui an. Este vorba despre Jean-Cătălin Sandu, fost director general al AVAS şi administrator al unei societăţi din grupul de firme Grivco, scrie Lumea Justiţiei. La 4 iunie 2014, Jean-Cătălin Sandu i-a cerut Laurei Codruţa Kovesi să îi explice care este baza legală a afirmaţiilor potrivit cărora “dosarul lui Voiculescu se va prescrie în luna decembrie”. De asemenea, Sandu i-a transmis şefei DNA că toate textele în vigoare referitoare la instituţia prescripţiei existente în Noul Cod penal contrazic susţinerile acesteia. Iată solicitarea trimisă de Jean-Cătălin Sandu: “Subsemnatul Sandu Jean-Cătălin domiciliat în (…), inculpat în Dosarul nr. 25497/3/2012** (cunoscut sub numele de «Dosarul ICA» sau «Telepatia»), aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti în faza de judecată a apelului, şi termen fixat în data de 10 iunie 2014, având în vedere afirmaţiile făcute de dvs în spaţiul public conform cărora, după calculele DNA «dosarul lui Voiculescu se va prescrie în luna decembrie», vă rog să aveţi amabilitatea de a-mi comunica baza legală a acestor afirmaţii întrucât toate textele în vigoare legate de instituţia prescripţiei din Noul Cod Penal contrazic susţinerile dumneavoastră. Îmi întemeiez această solicitare atât pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cât şi pe dispoziţiile cuprinse în Noul Cod de procedură penală referitoare la drepturile procesuale ale inculpatului. Am rugămintea ca informaţiile solicitate să îmi fie comunicate la adresa menţionată în preambulul prezentei solicitări. Vă mulţumesc”.

Presiuni repetate, taxate de AMR
În urmă cu aproximativ două săptâmâni, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru adevarul.ro că “e bine să se dea o soluţie, indiferent care ar fi ea, de vinovăţie sau de nevinovăţie”, întrucât “dosarul lui Dan Voiculescu se prescrie în decembrie”, idee reluată apoi la postul B1TV, marţi 10 iunie 2014 – exact în ziua în care judecătorii din dosarul “Telepatia”, Florica Duţă şi Carmen Constanţa Balaci, de la Curtea de Apel Bucureşti, fixau ca termen de judecată data de 1 iulie 2014: “Nu este normal să aşteptăm că faptele în care sunt cercetate anumite persoane să se prescrie şi să stăm pasivi, fără a lua o decizie cu privire la vinovăţia sau la nevinovăţia unei persoane. (...) Cel puţin din punctul nostru de vedere, ca procuror, nu are relevanţă că se schimbă un membru al completului, că noul membru care intră se face pe procedură aleatorie sau intră un judecător care este la serviciul de permanenţă. Important este să se dea o soluţie în acest caz. La fel ca şi în alte cazuri care au trenat pe rolul instanţelor foarte mult, nu este normal ca după atâţia ani să nu avem o soluţie şi să aşteptăm ca faptele să se prescrie”.
Declaraţiile Laurei Kovesi au fost taxate imediat de preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătoarea Gabriela Baltag: “Activitatea judecătorului nu poate fi supusă unor presiuni, nici într-un caz, niciun fel de imixtiune nu poate fi exercitată asupra lui... Nimeni nu are voie să discute despre un dosar aflat pe rol, cu atât mai mult să sugereze că trebuie soluţionat mai repede sau mai târziu şi trebuie dată o soluţie oarecare... Eu nu am auzit să existe soluţii de genul celor pe care le sugerează doamna procuror şef şi cu atât mai mult să sugerezi că au fost cazuri când s-au instrumentat cauze penale referitor la magistraţi pentru modul în care şi-au îndeplinit atribuţiile”.

Dan Voiculescu: Kovesi  încalcă Legea 303 din 2004
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, i-a solicitat şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, să explice cum a ajuns la concluzia că faptele reţinute în sarcina sa în dosarul “Telepatia” se prescriu în luna decembrie 2014. În cadrul unei conferinţe de presă organizate joi, 12 iunie 2014, liderul PC a precizat că nu îşi explică “obsesia asta pentru decembrie 2014”, în condiţiile în care avocatul său, profesorul Gheorghiţă Mateuţ, i-a adus la cunoştinţă că prescripţia nu poate interveni mai devreme de 2018 sau 2023, în funcţie de Codul Penal ce  urmează a fi reţinut ca lege mai favorabilă.  “Oare doamna Kovesi nu cunoaşte Codul penal? Sau poate ştie lucruri pe care nu le ştim noi... Motiv pentru care o rog în mod public să spună de unde termenul de decembrie 2014, dată la care ar interveni prescripţia în dosarul lui Voiculescu. Mi-e greu să cred că un procuror şef nu cunoaşte Codul penal. Dar aştept să ne raspundă dumneai la această problemă (....) Procurorul Kovesi – că până una-alta, Kovesi e un procuror, că vremelnic, acum, e procurorul-şef al DNA, oamenii sunt numiţi în funcţii după care nu mai sunt, nimic nu-i veşnic – deci, procurorul Kovesi îşi permite din înalta ei funcţie să încalce legea. Şi aici mă refer la o lege cunoscută, de altfel, o lege care interzice... e vorba de Legea 303 din 2004, care, la articolul 9 alineatul (1), capitolul 2, interzice absolut magistraţilor să-şi exprime public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare. Eu am făcut o scrisoare, care va pleca mâine, în atenţia ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti, în atenţia cancelariilor occidentale, în atenţia Comisiei Europene şi a Consiliulu Europei, în atenţia organizaţiilor internaţionale care se ocupă şi monitorizează activitatea pe justiţie, în care, practic, trebuie să clarificăm cum un procuror-şef poate să facă atâtea greşeli la rând. În mod normal – m-am uitat pe lege – ar trebui să se aplice o sancţiune care ar duce automat la obligarea doamnei Kovesi să se retragă din magistratură”, a afirmat Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: dosarul telepatia