x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La pas, cu maşina, prin Bucureşti

La pas, cu maşina, prin Bucureşti

de Ionuţ Ivan    |    19 Dec 2009   •   00:00
La pas, cu maşina, prin Bucureşti
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Maşini împotmolite în zăpadă, şoferi nervoşi din cauza traficului greoi, utilaje de deszăpezire care în anumite zone erau mai multe prezente decât cerea situaţia, iar în alte părţi ale Bucureştiului lipseau cu desăvârşire. Nicăieri în oraş nu se putea merge cu mai mult de 30-40 de km/h, dovadă a faptului că autorităţile au fost prinse de vremea rea cu pantalonii în vine. Din nou.

Pasajul Băneasa era curăţat la ora prânzului de nici mai mult nici mai puţin decât de trei maşini de deszăpezire ale primăriei. Una mergând în spatele celeilalte. De ce? Nimeni nu avea habar de ce ar fi fost nevoie de trei pluguri când doar unul curăţa efectiv zona. Şoferii îndrăzneţi care profitau de condiţiile bune ale şoselei prindeau în zonă chiar şi 60-70 de km/h. Viteză suficient de mare pentru ca la doar câteva sute de metri distanţă, şoferii să aibă surpriza de a pierde temporar maşina de sub control.

Cu toată prezenţa masivă din zonă, drumurile nu fuseseră curăţate cum trebuie, iar sub stratul de zloată se ascundea un altul de gheaţă. Subţire, dar suficient de afurisit cât să dea palpitaţii celor din trafic. Roţile derapau, nervii întinşi la maximum şi mai multe înjurături decât într-o zi obişnuită de periplu prin Bucureştiul oricum aglomerat. Din păcate, ieri nici pietonilor nu le-a fost mai uşor.

ÎNOTÂND PRIN ZĂPADĂ
Undeva pe Şoseaua Colentinei aceeaşi situaţie. Acţiunile celor de la deszăpezire, în cel mai bun caz, par comice. Plugurile circulă tot în grup şi aruncă zăpada pe trotuare, pe maşini şi pe trecători. Aceştia iau zăpada şi o aruncă înapoi pe stradă. O bătaie cu zloată între primărie şi cetăţeni, ar putea spune cineva mai glumeţ. Finalul este însă trist. Automobile care "înoată" cu 5 km/h prin zăpada care a rămas tot pe stradă, şoferi care înjură pe toate limbile şi în toate felurile şi pietoni care dacă până acum se luptau cu troienele de pe trotuar, acum trebuie să se ferească şi de "proiectilele" trimise aiurea prin aer de maşinile Primăriei.

Pe Ştefan cel Mare, o maşină a poliţiei trece pe roşu, intră în intersecţie şi le taie faţa tuturor. Este observat de un alt echipaj care staţionează chiar lângă gura de metrou. Poliţiştii staţionaţi nu reacţionează deloc, ci mai degrabă par interesaţi de scandalul iscat ad-hoc în faţa lor de un cetăţean mai supărat pe viaţă şi pe zăpada căzută pe automobilul lui. O aruncă jos cu obidă, înjurându-i la rând pe toţi. Când a terminat de curăţat maşina, a terminat probabil şi cu tot guvernul.

NICI ÎN CENTRU NU-I MAI BINE
La Universităţii se merge bară la bară cu opriri de câte două minute la fiecare cinci metri. Pe Gheorghe Magheru ritmul devine mai rapid. O oprire la doar douăzeci de metri. În faţa Cinematografului Studio, un camion de distribuţie al celor de la Coca-Cola a rămas împotmolit pe jumătate în zapadă, cu tot cu încărcătură. Şoferul este chiar lângă maşină, vorbeşte la telefon şi fluieră probabil a pagubă. Şi el ca şi ceilalţi şoferi din trafic nu era pregătit pentru această iarnă.

Un pic mai în faţă, un şofer de Dacie a rămas la propriu cu maşina în drum. Bateria i-a murit şi singura cale de a muta automobilul de pe şosea este prin forţa braţelor. A lui şi a celorlalţi şoferi blocaţi din trafic care de voie, mai mult de nevoie, îl ajută să o tragă pe margine. Dacă la pasaj erau prezente trei maşini de deszăpezire ale primăriei, prin Sectorul 5 nu a dat nimeni. Lucru uşor de observat după grosimea impresionantă a zăpezii depusă pe carosabil. Singura şansă probabilă de a trece pe acolo o aveau cei cu tracţiune 4x4 şi camioanele grele. Restul rămăseseră blocaţi, aşteptând probabil plugurile Primăriei sau primăvara. Care ar veni mai repede prima.

 

Alte blocaje în ţară
Autostrada Soarelui a fost închisă din nou aseară, la doar câteva ore de la deschiderea traficului. Sectorul Drajna - Feteşti a fost impracticabil şi ieri-dimineaţă. DN 25 care face legătura între Galaţi şi Tecuci a fost închis la rându-i aseară, din cauza căderilor masive de zăpadă şi a viscolului. Traficul rutier pe DN 2 B Buzău - Brăila a fost închis tot aseară, în jurul orei 18:00. Taficul era în continuare oprit pe DN 2C Buzău - Pogoanele şi DN 22 Râmnicu-Sărat - Brăila.

Totodată, pe DN 10 Buzău - Braşov şi pe DN 2 (E 85) Urziceni - Buzău - Focşani se circulă cu greutate din cauza zăpezii şi a poleiului. Două drumuri judeţene din Vaslui rămân în continuare blocate, după trei zile de ninsoare şi viscol, fiind vorba despre aceleaşi drumuri închise traficului rutier de poliţişti şi în cursul dimineţii de ieri. Circulaţia pe DN1 se desfăşoară cu dificultate şi pe Valea Prahovei, aseară. Potrivit CNADNR, următoarele drumuri sunt blocate: A A2 - Drajna (CL) - Feteşti (IL); DN 1C - Apahida (CJ); DN 1D - Albeşti (BZ) - Urziceni (IL); DN 22 - Râmnicu- Sărat (BZ) - Brăila (BR); DN 23B - Măicăneşti (VN) - Ciorăşti (VN); DN 24D - Bârlad - Cuca (GL) - Cuca (GL); DN 2B - Buzău (BZ) - Brăila (BR); DN 2C - Costeşti (BZ) - Padina (BZ); DN 2N - Martineşti (VN); DN 2B - Brăila - Şendreni; DN 23 - Măicăneşti - Brăila; DN 22B - Brăila - Galaţi; DN 21 - Brăila - Slobozia; DN 22 D - Cerna - Măcin; DN 22 E - IC Brătianu - Gărvan; DN 22 - Măcin - Smârdan.
• Iulia Barbu

 

Autorităţile, mulţumite Bucureştiul sub nămeţi
Ninsoarea a pus stăpânire ieri pe Bucureşti. Viscolul şi traficul au îngreunat circulaţia, iar autorităţile s-au mulţumit să scoată utilajele doar pe timpul nopţii, ieri după-amiază acestea aproape fiind inexistente pe marile bulevarde, cu mici excepţii. De dimineaţă s-a circulat bară la bară, cele mai mari probleme fiind pe Calea 13 Septembrie, în zona Răzoare şi în Colentina.

Pentru a da o mână de ajutor, cei de la Primăria Capitalei au redeschis pasajele Lujerului şi Victoriei, aflate într-un program de reabilitare. În stradă s-au aflat, cel puţin declarativ, 439 de utilaje cu pluguri antiderapant, printre acestea numărându-se şi sărăriţe, în condiţiile în care împrăştierea sării în Bucureşti fiind interzisă printr-o hotărâre a Consiliului General, dată cu ani în urmă. La comandamentul de la ora 15:00 de la municipalitate au fost reprezentanţii firmelor de salubritate şi viceprimarul general, Victor Iovici.

În final, toată lumea s-a declarat mulţumită deşi afară ningea de rupea, iar trotuarele marginile străzilor principale erau pline de zăpadă. Nici un utilaj nu era prezent pe la orele 14:00-15:00 în centrul Capitalei. Întrebat dacă nu era normal ca firmele de salubritate, plătite cu bani grei din bugetul public, să ridice zăpada deja căzută la începutul săptămânii, Iovici a avut un răspuns alambicat. În prima fază a spus că firmele de salubritate n-au în contract ridicarea zăpezii din stradă, apoi a revenit şi a spus că nu se pot face două lucruri în acelaşi timp. Dar timp a tot fost.

"Nu putem face şi deszăpezire şi să ridicăm şi zăpada", a adăugat viceprimarul general, delegat să coordoneze evenimentul. A mai fost un lucru care l-a pus în dificultate pe Iovici, şi anume modalitatea în care s-a acţionat. El a spus că pe străzi s-a dat cu sare şi nisip. Dar sarea a fost tratată. A uitat însă să precizeze cu ce. Aceasta fiind interzisă pentru astfel de acţiuni. Singurele probleme semnalate au fost cele din Sectorul 5, cel care n-are încheiat un contract cu o societate de salubritate. "S-au apucat mai târziu, dar au recuperat pe parcurs. Acum se circulă mai bine", a mai precizat Iovici. Comandamentul s-a terminat într-un mod optimist, astăzi autorităţile promiţând bucureştenilor şosele mai curate şi uscate.
•Monica Andrei Capatos

 

-14°C în Capitală
Azi, vremea va fi rece şi va mai ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperaturile vor fi cuprinse între -6°C şi -5°C. Mâine nu se vor modifica decât maximele, care vor ajunge la -1°C. În noaptea de duminică spre luni, în Bucureşti se vor înregistra -14°C, dar precipitaţiile nu vor fi prezente. Vremea va fi deosebit de rece, geroasă în cursul nopţii. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare ziua. Vântul va sufla în general slab, cu unele intensificări la orele serii. Se va forma ceaţă şi vor fi condiţii de formare a poleiului. Temperatura maximă nu va depăşi valoarea de -3°C.

 

Sfaturi
Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri principalele recomandări care se impun în aceste zile cu temperaturi foarte scăzute:
- Trebuie evitată expunerea la frig;
- Oamenii să se îmbrace adecvat, cu căciuli şi mănuşi;
- Este recomandată consumarea alimentelor bogate în proteine, grăsimi nesaturate, fructe şi legume;
- Trebuie evitat consumul de băuturi alcoolice;
- Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate;
- Locuinţele trebuie să fie bine încălzite, dar cu evitarea utilizării instalaţiilor improvizate.

×
Subiecte în articol: observator