Apreciatul scriitor şi critic literar Livius Ciocârlie va susţine
duminică, 26 octombrie, la Sala Atelier a TNB, în cadrul seriei
"Conferinţele Teatrului Naţional", prelegerea "O privire relaxată
asupra lui Cioran".
Această "privire relaxată" a sa este una care "admiră fără să idolatrizeze". Este "una care, deloc prezumţioasă, dar nici timorată de mărimea astrului, încearcă să discearnă senin ce este incert, de ce este luminos". Livius Ciocârlie glosează eseistica lui Cioran, tratând, în paralel, probleme ca responsabilitatea intelectualului, Cioran: filozof sau scriitor? Cioran şi românii, opera românească versus opera franceză. Acestea sunt câteva repere pe care le va puncta la conferinţă Livius Ciocârlie, cel care a publicat, printre multe alte cărţi şi volumul "Caietele lui Cioran" (Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2000).
Iniţiate cu mai bine de 80 de ani în urmă de Ion Marin Sadoveanu, prelegerile erau ţinute, duminică de duminică, cu unele întreruperi, de marele cărturar. "Conferinţele Teatrului Naţional" au fost reluate la TNB în 2006, fiind invitaţi să vorbească personalităţi culturale pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.
19 dintre conferinţe au fost adunate într-o colecţie de DVD-uri, însoţite de broşurile cu textele prezentate în faţa publicului. Printre acestea se numără Neagu Djuvara – "Războiul de 77 de ani (1914-1991)”, Nicolae Manolescu – "Oare n-avem dramaturgi?", Dan C. Mihailescu – "Cine sunt si ce vor neointerbelicii", Stelian Tanase – "Cazul Panait Istrati", Octavian Paler – "Cu melancolie, despre barbari", Mircea Dinescu – "Blestemul de a fi pamfletar", Radu Beligan – "Profesorii mei", Emil Hurezeanu – "România în Europa şi Europa în România", Ion Vianu "Antigona, o dizidentă".
Citește pe Antena3.ro