Autoritatile sunt pregatite in caz ca vor avea loc inundatii, dupa topirea cantitatilor masive de zapada cazute in ultimele saptamani, a declarat, la RFI, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Oficialul spune ca totul depinde de ritmul in care se va topi zapada.
"Cantitatea de zapada, daca ne uitam la cat a nins in toata tara, este o cantitate insemnata, dar nu e ceva iesit din comun. Acolo unde au fost probleme grave, au fost din cauza viscolului. Daca vremea nu se va incalzi foarte brusc si nu vor fi temperaturi, trei-patru zile una dupa alta, de peste opt sau zece grade, atunci s-ar putea sa se topeasca nu deodata, deci sa nu vina de pe versanti acele torente care stim foarte bine ca in cazurile acestea sunt cele mai periculoase, pentru ca dupa analiza facuta de cei de la Institutul Hidrologic si de catre Apele Romane, in momentul de fata debitele raurilor sunt destul de scazute. Si la Dunare, debitul e aproape la jumatate fata de media anuala. Deci la raurile mari probabil ca nu vor fi probleme foarte mari, dar depinde cum se va topi zapada", a declarat ministrul Mediului.
Ministrul Mediului a precizat ca exista o strategie nationala de combatere a inundatiilor si ca "tine de autoritatile locale sa fie pregatite".
"In primul rand, noi avem o strategie impotriva inundatiilor, dar tine de autoritatile locale sa fie pregatite. Noi avertizam, noi stim inainte cu cateva ore exact unde o sa fie inundatii si ii anuntam. Ei vor primi acest preaviz din vreme. De exemplu, daca e vreun sat undeva, ca sa disloce locuitorii, sa fie evacuati, daca este cazul. Noi avem din pacate experienta acestor inundatii si suntem pregatiti, in cazul in care sunt inundatii pe rauri, acolo se semnalizeaza din timp, se iau masuri", a explicat Borebely.
Nu ANM e de vina pentru problemele create de ninsori, ci primarii care ar fi trebuit sa intervina mai "prompt"
Ministrul Mediului a mai spus ca nu Administratia Nationala de Meteorologie este de vina pentru problemele create de ninsori, ci primarii care ar fi trebuit sa intervina mai "prompt" cu utilajele de deszapezire, nu sa astepte ajutor de la centru.
"Daca va uitati la alte tari, a fost si in Austria. Stiu pe un cunoscut care a fost in Austria si practic doua zile nu i-au lasat sa circule, au fost oprite autostrazile, a fost oprita circulatia, deci nu este ceva specific Romaniei. In acele zone care au fost izolate, acolo trebuia intervenit mai prompt din partea primarilor, din partea autoritatilor locale, pentru ca nu poti sa astepti neaparat sa vina un utilaj de la Bucuresti. Nu e o situatie care nu s-a mai intamplat, vor mai fi zapezi si trebuie luate masuri, fiecare conform responsabilitatilor pe care le are", a afirmat Laszlo Borbely.
"E o institutie (ANM - n.r.), care nu numai ca e profesionista, dar de-a lungul anilor a demonstrat ca a avertizat totdeauna din timp si previzionarile ei s-au adeverit. Se poate verifica. La vremea respectiva noi am dat si lista avertizarilor, au fost avertizati din timp si fiecare putea sa ia masurile care se impun. Restul nu este problema ANM-ului. Eu daca decretez Cod portocaliu intr-un judet, asta nu inseamna ca nu poti intra pe nici un drum. Trebuie acolo, local, analizat, cat timp viscoleste foarte mult sau, stiu eu, nu poti intra, intr-adevar te opresti, dar dupa aceea sau pe unele drumuri unde se poate, acolo intri cu utilajele. Deci ei trebuie sa analizeze, nu sa stea pana e Cod portocaliu si sa nu intre pe nici un drum", a conchis ministrul Borbely.