x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laureat al Premiului Nobel Alternativ, în vizită la Bucureşti

Laureat al Premiului Nobel Alternativ, în vizită la Bucureşti

de Anca Aldea    |    22 Oct 2009   •   00:00

În aceste zile, un fermier canadian se află în vizită în ţara noastră pentru a populariza avantajele agriculturii curate şi pentru a avertiza România asupra contaminării cu organisme modificate genetic (OMG).

Fermierul Percy Schmeiser nu este însă un om obişnuit. În 2007, Percy şi soţia sa, Louise, au primit Premiul Nobel Alternativ (cunoscut sub denumirea "Right Livelihood Award") pentru "curajul de a apăra biodiversitatea şi drepturile fermierilor" şi pentru lupta împotriva corporaţiei americane Monsanto care i-a contaminat culturile de rapiţă cu varietăţi modificate genetic.

PERCY, UN PRIETEN AL FERMIERILOR ROMÂNI
În vârstă de 78 de ani, Schmesier a venit în România, "o ţară cu biodiversitate bogată", pentru a se întâlni cu fermierii "care practică agricultură organică şi ale căror produse sunt de foarte bună calitate". "Îmi voi aminti mereu de fermele pe care le-am văzut în ţara dumneavoastră şi de terenurile pe care se cultivă plante de tot felul. Mi-ar părea rău dacă fermierii români nu şi-ar putea folosi propriile lor seminţe şi plante pentru a-şi cultiva pământurile şi s-ar vedea cu terenurile otrăvite de organisme modificate genetic.

Plantele MG ar trebui interzise pentru ca fermierii să nu mai fie obligaţi să aleagă între soiurile pe care vor să le cultive", ne-a declarat astăzi Percy Schmesier. Canadianul s-a arătat vădit preocupat de valoarea nutritivă a plantelor care conţin OMG, o valoare mult mai mică decât cea a plantelor convenţionale sau organice. Îngrijorarea lui Percy Schmesier este cu atât mai mare cu cât în Canada, aproximativ 65% din culturile de soia şi de rapiţă conţin OMG în diverse procente.

Din această cauză, "fermierii canadieni pierd enorm pe piaţa internaţională pentru că multe ţări nu cumpără produse de soia sau rapiţă care conţin organisme mutate genetic. Unul dintre cele mai afectate produse este mierea, care, dat fiind că plantele din care e obţinută conţ in OMG, riscă să rămână în depozitele producătorilor pentru că numeroase ţări refuză să o cumpere", explică Schmeiser.

Canadianul se declară astăzi un fermier fericit, care cultivă "plante libere de OMG care pot fi vândute cu uşurinţă în afara graniţelor". Dar în urmă cu zece ani, Schmeiser avea să afle că o confrunatre în instanţă cu giganţii de la Monsanto, compania americană care deţine în prezent monopolul pe piaţa OMG (cu o piaţă globală de aproximativ 90% din plantele MG), avea să-l coste recolte, bani şi timp.

"Cultivam soiuri locale de rapiţă obişnuită ameliorate de familia mea. Într-o zi, agenţi ai Monsanto, au sunat la uşă să îmi spună că în rapiţa mea au găsit genele patentate de ei şi că îmi vor confisca recolta. În plus, au cerut şi bani. Disputa cu Monsanto ridică de fapt probleme mult mai grave decât contaminarea rapiţei mele cu OMG. S-a arătat că fermierii sunt total neprotejaţi în faţa unor companii lacome. Nu contează cum a ajuns sămânţa MG în câmpul unui fermier. Atât timp cât o companie deţine patentul pe acele seminţe, ea le va revendica fără scrupule pentru mai mult profit. (...) Monsanto a pus ghearele şi pe România, iar acestea sunt întrebări pe care trebuie să şi le pună fiecare fermier înainte de a fi prea târziu", a spus Percy Schmeiser, în cadrul unei conferinţe susţinută astăzi la Bucureşti şi organizată de ecologiştii de la Agent Green şi grupul GRINDA (Grupul pentru Conservarea Valorilor Rurale).

Canadianul a insistat, în prezentarea sa, asupra riscurilor la care se supun fermierii români, mediul înconjurător, agricultura şi consumatorii.

"SUBTILITĂŢI" EUROPENE
Din păcate - susţin ecologiştii - cele aproximativ 3,8 milioane de ferme mici din România nu sunt tocmai ferite de pericole. De exemplu, Ministerul Agriculturii a dat anul acesta două ordine de ministru - 185 şi 186 - "pentru a permite contaminarea seminţelor cu OMG, inclusiv acelea neautorizate pentru cultivare sau consum în UE", anunţă Agent Green şi grupul GRINDA. Ecologiştii consideră că aceste ordine sunt ilegale "deoarece încalcă Directiva Europeană 2001/18/EC, Legea 247/2009 şi recomandările explicite din acest an ale Comisiei Europene, care a cerut României să aştepte ca statele membre să ajungă la un consens în această privinţă".

"Până la ajungerea la un consens în acest sens, cultivatorii români ar trebui să ştie că, pentru ei, litera de lege o reprezintă catalogul comun al soiurilor (pe care il puteti accesa aici http://ec.europa.eu/food/plant/propagation/catalogues/comcat_agri_2008/index_en.htm), şi nu un controversat ordin de ministru, care permite contaminarea seminţelor convenţionale şi ecologice cu soiuri neautorizate de OMG spre cultivare pe teritoriul Uniunii Europene, al cărei stat-membru este şi România de mai bine de doi ani. Astfel de seminţe pot ajunge în culturi comerciale", ne-a precizat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. 

 

În urma unei vizite efectuate în România în martie 2009, o delegaţie a Direcţiei Generale de Sănătate şi Protecţie a Consumatorilor din UE (DG SANCO) a transmis Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MADR) o serie de recomandări, între care amintim: "Asiguraţi că legislaţia naţională nu prevede praguri de etichetare pentru prezenta accidentală a OMG în loturile de seminţe convenţionale. Astfel de praguri trebuie stabilitate la nivelul UE conform procedurii descrise în art. 30.2 şi 21.2 ale Directivei 2001/18/CE. Până la stabilirea pragurilor de etichetare conform art. 30.2 al Directivei 2001/18/CE, asiguraţi utilizarea limitei de detecţie pentru prezenţa accidentală de seminţe OMG în seminţe convenţionale".

"În UE se aplică principiul <> atât pentru contaminarea seminţelor cu OMG, cât şi pentru orice fel de contaminare cu OMG neautorizate. Exporturile de produse agricole româneşti către UE pot fi interzise de Comisia Europeană dacă ordinele de ministru care permit contaminarea nu sunt anulate imediat. Ministerul trebuie să înceteze să favorizeze afacerile multinaţionalelor. Datoria ministerului este să protejeze fermierii români de contaminarea cu OMG şi să promoveze valorile rurale româneşti", a explicat Dan Craioveanu, coordonator GRINDA.

Colegul său, Gabriel Păun, a amintit că asociaţia pe care o conduce a dat în judecată Ministerul Agriculturii pentru că ţine în secret locaţiile culturilor cu OMG, iar "astăzi, alături de grupul GRINDA, dăm în judecată ministerul pentru ordinele ilegale şi în acest caz cerem Comsiei Europene să ducă de urgenţă România la Curtea Europeană de Justiţie".

Ecologiştii de la cele două organizaţii au cerut astăzi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale "să abroge imediat Ordinele 185 şi 186 din 2009 pentru a respecta drepturile producătorilor agricoli şi ale consumatorilor ce nu doresc OMG, pentru a proteja mediul şi pentru a evita blocarea exporturilor de produse agricole".

Ecologiştii au făcut totodată apel la Ministerul de Interne pentru a interveni cu o anchetă a acţiunilor ilegale ale MADR, "inclusiv potenţiala implicare directă sau indirectă a companiei Monsanto şi a altor companii care produc OMG". Comisia Europeană a fost solicitată să impună sancţiuni împotriva MADR.

 

Ecologiştii acuză
Conferinţa susţinută în această dimineaţă de Percy Schmesier a fost iniţial programată să aibă loc la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Vinovată de strămutarea conferinţei într-o altă locaţie - la Agenţia de Monitorizare a Presei - s-a declarat Liga agricultorilor din România. Într-un email transmis autoarei acestui articol, domnul Nicolae Hristea, directorul executiv al Asociaţiei Profesionale Agrobiotechrom, ne-a acuzat că susţinem "delicvenţii internaţionali" (pe ecologiştii de la Agent Green şi GRINDA, precum şi pe Percy Schmeiser, n.r.) pentru simplul motiv că am îndrăznit să întrebăm cine au fost aceia care au contribuit la schimbarea locaţiei unde ar fi trebuit să se organizeze conferinţa lui Percy Schmeiser.

Agent Green şi GRINDA trimiseseră presei o rectificare, pentru a anunţa schimbarea locaţiei; în această rectificare se arată că "susţinători ai Monsanto au ameninţat un membru din conducerea ASE cu destituirea din funcţie în caz că această instituţie va găzdui evenimentul la care erau invitaţi peste 200 de membri ai presei, fermieri, profesori, studenţi etc."

Am trimis şi companiei Monsanto o solicitare de a comenta acuzaţiile ecologiştilor, iar răspunsul a fost următorul: "Ca o primă reacţie, sunt uluită de câtă imaginaţie investeşte Agent Green în a demonstra validitatea teoriei conspiraţiei universale al cărei lider e Monsanto! De la a dicta Curţii Supreme a Canadei (care da, a decis că Percy Schmeider s-a făcut vinovat de încălcarea legii privind proprietatea intelectuală), la a manipula opiniile panelurilor ştiinţifice ale EFSA pentru a le forţa să admită că produsele companiei nu prezintă riscuri şi, în sfârşit, la a concedia, la o adică, şi conducerea unei universităţi care se bucură de autonomie precum ASE!", ne-a declarat Cristina Cionga, Corporate Affairs Manager, Monsanto.

×
Subiecte în articol: verde!