x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea educaţiei intră în vigoare, 1.500 de cadre didactice ies la pensie

Legea educaţiei intră în vigoare, 1.500 de cadre didactice ies la pensie

08 Feb 2011   •   20:39

Noua lege a Educaţiei va intra mâine în vigoare, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial din 10 ianuarie, având termen de intrare în vigoare 30 de zile de la publicare. Potrivit noii legi, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul de stat trebuie să se pensioneze la data împlinirii vârstei legale de pensionare. Astfel, peste 1.500 de cadre didactice universitare şi de cercetare vor fi pensionate prin noua lege a educaţiei, care prevede retragerea acestora din activitate la împlinirea vârstei de 65 de ani, după cum au susţinut pentru Mediafax mai mulţi rectori. De asemenea, cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani şi pot conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în regim de plată cu ora. Unii decani şi rectori spun însă că în acest context admiterea la doctoratul din 2011 este ratată. “Admiterea la doctorat va fi ratată în toamnă, întrucât majoritatea celor care vor fi pensionaţi, aproximativ 80 la sută, sunt conducători de doctorat, iar alţi candidaţi nu sunt”, a declarat pentru Mediafax decanul Facultăţii de Comunicare din SNSPA, Remus Pricopie.

Noua lege îi obligă pe rectorii incompatibili ca în termen de 30 de zile să aleagă funcţia în care vor să rămână. Aşadar, parlamentarii  Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnice din Timişoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Ştefan Drăgulescu, rectorul UMF Timişoara şi Florian Popa, rectorul UMF “Carol Davila” Bucureşti, trebuie să opteze în maxim o lună, respectiv până în martie, pentru una dintre funcţii.

“Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului. Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului”, se precizează în noul act normativ. Persoanele care ocupă funcţii de conducere sau de demnitate publică le pot însă cumula cu funcţiile didactice sau de cercetare.

Totodată, după intrarea în vigoare a Legii educaţiei, soţii, afinii şi rude până la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent funcţii de conducere, de control sau de autoritate în aceeaşi universitate.

×