x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legenda Eternă. A murit "Minunea Blondă" a Craiovei Maxima

Legenda Eternă. A murit "Minunea Blondă" a Craiovei Maxima

de Theodora Şutiu    |    22 Oct 2018   •   07:40
Legenda Eternă. A murit "Minunea Blondă" a Craiovei Maxima
Sursa foto: ROBERTO SALCEANU/GAZETA SPORTURILOR

Legendarul fotbalist al României, Ilie Balaci, s-a stins din viaţă la doar 62 de ani, în urma unui atac vascular cerebral. ISU Dolj a precizat că decesul fostului internaţional a fost constatat după ce medicii au executat mai multe zeci de minute manevre de resuscitare. El fusese internat, duminică, în stare gravă, după ce a suferit un stop cardio-respirator. 12 dintre cei 15 ani ai carierei sale au fost petrecuţi la Universitatea Craiova, club pentru care a jucat în mai mult de 300 de meciuri oficiale şi a câştigat şapte trofee.

"Într-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor. Dumnezeu să îl odihnească! Nu te vom uita niciodată!", a scris clubul craiovean, ieri după-amiază, la aflarea cruntei veşti care a întristat întreaga lume a sportului românesc. Apoi, rând pe rând, foştii colegii de echipă, prietenii de suflet şi fanii şi-au exprimat regretul faţă de această tragedie. Gică Popescu, fostul mare jucător al celor de la U Craiova şi al echipei naţionale, şi-a prezentat omagiul pentru Ilie Balaci. "Atât timp cât cerul e albastru, vei fi deasupra tuturor. Zbor lin, înger al Universităţii!", a scris Gică Popescu pe contul său de Facebook. Nici Hagi nu a rămas indiferent. "Regret nespus. Este o veste teribilă care practic m-a şocat, sunt bulversat total. O pierdere enormă pentru fotbalul românesc, pentru toţi cei care l-am cunoscut, pentru toţi suporterii români. A fost un exemplu pentru noi toţi, pentru generaţii de jucători, un om la fel de mare ca şi talentul său", a spus "Regele", conform anunţului făcut pe site-ul oficial al celor de la Viitorul.

Lucescu, în stare de şoc

Mircea Lucescu (73 de ani) l-a avut elev pe Balaci atât la Dinamo, cât și la echipa națională și a rememorat câteva amintiri pe care le-a avut alături de ”Minunea Blondă” a Craiovei. ”Sunt șocat. În meseria noastră e mult stres. El fuma destul de mult. E un avertisment pentru toți ceilalți care după 50 de ani ar trebui să se controleze serios. Îmi pare foarte rău pentru el, pentru familia lui, pentru prieteni, pentru Craiova, pentru fotbalul românesc. Eu am ținut foarte mult la el. Îl consider printre marile talente ale fotbalului românesc alături de Dobrin, Hagi, Pârcălab”, a declarat tehnicianul. 

Cariera strălucitoare de la Craiova

Ilie Balaci, supranumit "Minunea Blondă", este cel mai important produs al şcolii de fotbal craiovene. Născut la Bistreţ, judeţul Dolj, a debutat la Universitatea în august 1973 şi a fost motorul echipei spre primul titlu de campioană, în 1974.  Totodată, fostul mijlocaş este cel mai tânăr debutant la echipa naţională, la 17 ani, 6 luni şi 10 zile. Debutul s-a produs pe 23 martie 1974, pe Parc des Princes, la un meci cu Franţa. A câştigat trei titluri naţionale şi patru cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii. A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982.

 

Blestemul din Bănie

Ilie Balaci a murit duminică dimineaţă, la doar 62 de ani, devenind astfel cel de-al patrulea titular al Craiovei Maxima care a trecut în neființă. Legendarul Zoltan Crişan a pierit în 2003. Fosta extremă a oltenilor s-a stins la doar 48 de ani, după o boală pulmonară care l-a chinuit mai bine de un an. Zece ani mai târziu, avea să se ducă şi Costică Ştefănescu. Fostul căpitan al Craiovei Maxima şi al echipei naţionale a căzut de la etajul 6 al Spitalului Militar, la doar 62 de ani. Suferea de cancer pulmonar în fază terminală. Anul acesta, în martie a venit rândul lui Nicolae Tilihoi. După o lungă suferinţă, fostul fundaş s-a stins din viaţă la 61 de ani.

 

"Eu sunt la Bucureşti, am avut botezul nepotului. Dimineaţă, mi-a dat şi mie telefon un prieten comun. Am vorbit la Craiova cu prietenii noştri, care erau la el şi îi ţineau lumânarea. Doamne... Aşa ceva... parcă suntem blestemaţi" - Sorin Cîrţu

 

3988 de minute a jucat Ilie Balaci în tricoul echipei naţionale a României, între 1974 şi 1986, pentru care a înscris opt goluri în 65 de meciuri.

 

Balaci şi-a petrecut cea mai mare carieră de fotbalist la Universitatea Craiova (1973-1984). El a mai evoluat la FC Olt şi la Dinamo. În divizia A are 349 de prezenţe şi 84 de goluri.

×
Subiecte în articol: ilie balaci Ilie Balaci a murit