x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legile fiscale sunt incalcate

Legile fiscale sunt incalcate

18 Mar 2004   •   00:00

Legi care nu se respecta, comert la negru, controale peste controale, birocratie. Asta au auzit ieri reprezentantii Ministerului de Finante de la conducatorii marilor retele comerciale.

Comertul ilegal este un flagel care aduce mari prejudicii comerciantilor seriosi. "In toata tara, dar in special in partea de vest se aduc tigari, bautura, produse care scapa vamuirii si intra ilegal in tara", spune Dan Viorel Suciu, director Mobexpert.

El a cerut ministrului de Finante, Mihai Tanasescu, sa aloce o parte din taxele adunate la bugetul de stat pentru sustinerea unei campanii de sensibilizare a populatiei. "Mi s-a parut o idee buna, care va fi luata in discutie", a raspuns Tanasescu.

Controale prea dese

De la 1 ianuarie 2004, firmele nu mai pot fi controlate fiscal de catre tot felul de inspectori sau functionari de la diverse institutii, ci numai de catre controlorii de la Fisc. Dar zelul unora este greu de potolit. "Acceptam controlul, insa si acum un control anuleaza alt control", spune Mihai Laptoiu, reprezentant DoMo. El adauga ca a primit un control pe TVA si apoi altul pe CAS, care a reanalizat totul si astfel verificarea anterioara a devenit nerelevanta. "A fost o ilegalitate", i-a raspuns Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul de Finante.

Inspectorii se tem

Rambursarea TVA se face la 100 de zile si nu la 45, asa cum prevede legea. Cauza? "Am observat o reticenta, chiar o frica a controlorilor fiscali in a semna procese-verbale pentru returnarea de TVA in cazul unor sume importante", spune Danut Bratu, director financiar la Bricostore. Din aceasta cauza, controalele fiscale dureaza mult, timp in care comerciantii crediteaza statul. "Chiar daca depunem cererea de rambursare, ea nu este recunoscuta decat la incheierea controlului. In tot acest timp curg penalitati", spune Florentin Banu, director general Artima.

Comerciantii au mai propus ca bonurile fiscale, eventual imbunatatite, sa tina loc si de facturi fiscale, pentru a fi redusa birocratia si costurile firmelor.
( DANIELA IVAN )

Plata prin card mananca profitul

Comerciantii sunt nemultumiti ca sunt obligati sa promoveze in magazinele lor plata prin card, pentru ca le diminueaza sau chiar anuleaza profitul aferent respectivelor vanzari. "Comisioanele pe care bancile le practica sunt de 2%-2,5%, iar asta ne afecteaza chiar marja de profit, care in domeniul nostru de activitate este 1%-3%", spune Lucian Budacov, reprezentantul Profi. El adauga ca "afara, comisionul variaza in jurul a 0,04%". Ministrul de Finante a anuntat ca are un proiect prin care persoanele care cumpara cu cardul bancar ar putea sa beneficieze de o reducere cu pana la 5% a pretului.

"Am vrut sa cumpar un cadou si am zis: "Bon aveti?". Raspunsul a fost: "Nu dam bonuri fiscale". Am lasat cadoul si am plecat"
Mihai Tanasescu

×
Subiecte în articol: observator