x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Leii româneşti zboară în Africa

Leii româneşti zboară în Africa

de Ionela Gavriliu    |    05 Iun 2008   •   00:00
Leii româneşti zboară în Africa

"MADAGASCAR” DE 11 ORI ● Zece lei şi un tigru vor da cuşca strâmtă din grădinile zoologice din România pe aerul unei rezervaţii africane.
De când s-au născut, cei nouă leişori de la grădina zoologică din Brăila n-au văzut în faţa ochilor decât gratii şi sârme prin care trece curentul electric. Fundaţia Vier Pfoten îi trimite în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud alături de  încă un leu de la zoo Braşov şi un tigru de la Hunedoara.



"MADAGASCAR” DE 11 ORI ● Zece lei şi un tigru vor da cuşca strâmtă din grădinile zoologice din România pe aerul unei rezervaţii africane.
De când s-au născut, cei nouă leişori de la grădina zoologică din Brăila n-au văzut în faţa ochilor decât gratii şi sârme prin care trece curentul electric. Fundaţia Vier Pfoten îi trimite în rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud alături de  încă un leu de la zoo Braşov şi un tigru de la Hunedoara.

Puii de leu din Grădina Zoologică din Brăila s-au născut condamnaţi la închisoare pe viaţă. La fel şi părinţii lor, Suzi şi Petrică. O bunică a lor abia a gustat libertatea sălbaticiei până a fost prinsă şi adusă la circ, iar urmaşii urmaşilor ei au umplut grădinile zoologice din ţară. Abia de câteva luni conducerea Grădinii s-a gândit că ar fi mai bine să sterilizeze o femelă pentru ca puii lor să nu mai trăiască înghesuiţi într-o cuşcă în  care singura distracţie o reprezintă câţiva butuci de lemn pe care leişorii cu ochii de chihlimbar se caţără languros sau îşi ascut ghearele.

ULISE – INIMă DE LEU.
Ziua pentru leuşorul Ulise începe întotdeauna la fel. Îşi primeşte bucata de carne de cal sau de vită de la un supermarket din oraş şi aşteaptă vizitatorii. De la 8 dimineaţa la 8 seara. Preţul biletelor de intrare la Zoo Brăila, de 5 bani pentru copii şi 1 leu pentru adulţi, nu permite administratorilor să cumpere o bucăţică mai mare de carne pentru Ulise, aşa că, printre ceilalţi opt fraţi, unii mai mari şi mai puternici, puiul de leu mai rămâne şi nemâncat. Bucuriile care-i rămân sunt zilele în care vizitatorii îi aruncă ceva dulce şi nopţile de iarnă când li se face focul în căsuţa în care se îngrămădesc toţi ca să le fie cald. În rest, acelaşi program, aceleaşi vecinătăţi. Vizavi au găinile proaste, în spate gâştele gălăgioase, la câteva cuşti mai încolo e Cici, maimuţa, care fură telefoanele mobile ale vizitatorilor sau bea cafea din pahare de plastic pe care apoi le decojeşte ca pe banane şi le aruncă cu dispreţ. Sub lăbuţe - beton, în jur - gratii şi sârme care pişcă la atingere.

ECHIPA LEILOR CâŞTIGĂTORI. Ghinionul celor nouă lei este că s-au născut în cuşcă. Norocul lor este că au supravieţuit, majoritatea puilor care s-au născut până acum 14 luni în Parcul Zoologic Brăila murind sau fiind mâncaţi chiar de părinţi. Spre deosebire de leii bătrâni din Zoo, care s-au născut şi vor muri în captivitate, Milady, Athos, Portos, Ulise, Kara, Berta, Jupiter, Hera şi Diana vor zbura peste mări şi ţări şi vor trăi viaţa pe care bunica lor, leoaica de la circ, a trăit-o înainte de a fi capturată. De la Braşov li se va alătura un leu de 7 ani care toată viaţa a fost un fel de păpuşă de pluş pentru turiştii din zonă care voiau o amintire pe seama suferinţei animalului. De pe urma acestei suferinţe stăpânul, un fotograf ambulant, câştiga bani. Tigrul Aline de la Hunedoara va întregi echipa animalelor care vor fi transportate cu maşina până la Frankfurt, iar de acolo cu avionul până la Johannesburg, în Africa de Sud. "Este cel mai mare transport de animale sălbatice din România către o rezervaţie. Poimâine (n.r. joi) aceste animale vor fi libere. Pentru întreaga acţiune de transport la Lionsrock, Vier Pfoten a plătit 60 000 de euro”, a spus coordonatorul de proiect, Kuki Bărbuceanu, la finalul unor curse repetate prin cuşca leilor pentru a-i face să intre în noile adăposturi destinate transportului. După o oră şi jumătate de alergătură, timp în care cel mai mare dintre pui nu s-a lăsat păcălit nici de bucăţile de carne, nici de oamenii tot mai mulţi care-l goneau spre cutie, puii au fost urcaţi în camion. "Nouă ne pare bine că-i duce în Africa, sunt încă mici, se vor adapta. Ne prinde bine şi ca spaţiu, şi ca hrană. Atâta timp cât încă şi-au păstrat instinctul şi au vânat-o pe una din salariatele noastre, or să fie bine”, povesteşte administratorul Grădinii Zoologice, George Cervis, despre cum părinţii celor mai mulţi dintre pui "s-au jucat puţin” cu Tanţa.

DOAMNA CU LEII.  Tanti Tanţa se ocupa anul trecut de curăţenia de toamnă. A vrut să dea temeinic cu var pe cuşca lui Petrică şi a lui Suzi. Şi-a băgat mâna pe sub ultima gratie, pe acolo pe unde încă nu ajungea firul de curent şi s-a toooot întins până a simţit o labă pe umăr. Şi alta pe şold. Femeia a leşinat şi spune că nu-şi mai aduce aminte ce a urmat, dar povestesc alţi îngrijitori cum au sărit cu ce aveau la îndemână să sperie animalele, doar-doar îi vor da drumul femeii. Leii n-au apucat-o pe Tanţa mai mult de 5 secunde, suficient ca să-i lase două cicatrici apăsate. Femeia nu a renunţat la slujbă, spune că acum are botezul leilor şi nu-i mai e frică de feline. Numai că, de fiecare dată când trece pe lângă cuşca celor doi, o cam trec fiorii. Amândoi se ridică nervoşi şi umblă pe lângă gratii, pe lângă ea, ca şi cum îi recunosc mirosul sângelui.

CERC DIN CE ÎN CE MAI STRÎMT. La Parcul Zoologic Brăila au fost 15 lei. Au mai rămas 3 cupluri, dintre care numai o femelă a fost sterilizată, iar alta este prea mică pentru a avea pui. Directoarea Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor Brăila, care are în subordine Parcul Zoologic, spune că va cere sprijin pentru ca şi cealaltă femelă să fie sterilizată şi să nu se mai nască pui în captivitate. "Facem tot posibilul pentru animalele noastre. Dar cu tariful de intrare stabilit de Consiliul Local nu putem avea venituri prea mari. Acum încă e bine, dar eram în situaţia să nu mai funcţionăm pentru că suprafeţele minime cerute de legislaţia noastră pentru un animal erau aberant de mari. Acum, pe 500 de metru pătraţi putem ţine o familie de lei, în vreme ce până în 2007 ni se cerea o suprafaţă dublă sau chiar mai mult”, a spus directoarea Simona Drăghincescu.

Statistică

Conform Raportului Anual al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, în prezent, la nivel naţional, sunt inventariate patruzeci şi două de grădini zoologice, din care douăzeci şi patru de grădini zoologice autorizate; şase grădini în procedură de autorizare, trei  - cu autorizaţia expirată. Alte şapte grădini zoologice sunt neautorizate din cauza neconformării acestora la criteriile din Ordinul nr. 1798/2007 şi două au autorizaţia suspendată deoarece nu au îndeplinit măsurile prevăzute în programele de conformare.

La pensie

Rezervaţia Lionsrock este din 2007 noua casă a felinelor mari provenite din captivitate. A fost amenajată de Fundaţia Vier Pfoten în Africa de Sud, la 300 de kilometri de Johannesburg. Animalele beneficiază de evaluarea perioadică a unei echipe de medici veterinari. În Lionsrock se află momentan 25 de lei, un tigru bengalez, doi leoparzi şi alte specii sălbatice specifice regiunii. Toate animalele din rezervaţie sunt sterilizate.

×
Subiecte în articol: observator