Gestul fostului premier social-democrat, Adrian Nastase, care a incercat sa se sinucida miercuri seara a fost catalogat de liderul grupului socialist din Parlamentul European ca fiind "un dezastru personal". "Indiferent daca esti un peste mare sau mic, trebuie sa ajungi in fata justitiei si condamnat. Sper doar ca sistemul judiciar nu decide selectiv cine trebuie condamnat si cine nu", a declarat Hannes Swoboda, pentru RFI.
"Dupa parerea mea, este un dezastru personal ce a facut fostul premier, pentru ca indiferent cum a incalcat legea, a facut multe pentru tara sa, in special pentru apropierea tarii de Uniunea Europeana. Prin urmare, gestul sau umbreste situatia politica din Romania de azi. Deplang ce i s-a intamplat lui ca persoana care a lucrat in beneficiul Romaniei atat de multi ani", afirma socialistul.
"Nimeni nu este deasupra legii, este un principiu. Dar pe de alta parte, nu numai in acest caz, ci in general, ar trebui tratata situatia intr-un mod umanitar. Dar sigur, nu tine de mine, sa spun din exterior, ce trebuie facut, justitia este independenta si e libera sa decida", continua Swoboda.
Intrebat daca pana la urma condamnarea lui Nastase la doi ani de inchisoare este o veste buna pentru Bruxelles, care a cerut intotdeauna verdicte definitive in cazuri de mare coruptie si condamnarea "pestilor mari", Hannes Swoboda a raspuns: "Indiferent daca esti un peste mare sau mic, trebuie sa ajungi in fata justitiei si condamnat. Sper doar ca sistemul judiciar nu decide selectiv cine trebuie condamnat si cine nu. Pentru Bruxelles, condamnarea lui Adrian Nastase e o veste nici buna, nici rea. Tot ce vrem noi este un obiectiv: ca justitia nu alege in mod deliberat anumiti oameni pe care sa-i condamne, ci ca incearca sa-i condamne pe toti cei care incalca legea".
In opinia lui Hannes Swoboda, "intotdeauna, in cazurile "pestilor mari" poti privi situatia din doua puncte de vedere: e bine ca "pestii mari" dau socoteala pentru ce au facut, dar pe de alta parte, va exista mereu sentimentul ca dosarele sunt instrumentate politic si nu e doar cazul Romaniei".