x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei: Sunt mari probleme la clasa pregatitoare. Vom improviza!

Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei: Sunt mari probleme la clasa pregatitoare. Vom improviza!

20 Mai 2012   •   07:36
Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei: Sunt mari probleme la clasa pregatitoare. Vom improviza!

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, intr-o emisiune difuzata duminica, faptul ca precedentii ministri nu au pregatit bine clasa 0 si ca el va trebui sa improvizeze pentru a o pregati.

"Nu a fost pregatita logic de ministerul Educatiei. Nu poti veni in martie fara programe, fara mobilier si sa spui facem clasa pregatitoare. Voi fi nevoit sa fac o improvizatie. Voi cere sa se puna profesori care sunt in sistemul de invatamant, nu care au venit din 2 august (...) s-ar putea sa aducem educatoare sa preia clasa pregatitoare", a spus Pop.

"Suntem foarte-foarte intarziati. Vom reanaliza cei 50 de milioane dati pentru 130.000 de elevi. Licitatiile le voi retrage saptamana viitoare, am suspendat toate fondurile pana nu se reanalizeaza", a mai spus Pop, care a asigurat insa ca nu se va renunta la clasa pregatitoare si ca aceasta va incepe sa functioneze, din septembrie.

"Clasa pregatitoare nu mai putem s-o amanam. Unde duc copiii? In Bucuresti, unde am cea mai mare problema, gradinitele sunt pline. Ce pot face educatoarele care trebuie sa ia grupa mica? Sa faca pregatire suplimentara, sa ia clasa pregatitoare, daca sunt situatii. 130.000 de copii inseamna 6.500 de cadre didactice. Voi cere inspectorilor scolari situatia, sa vad cine ia clasele", a adaugat Pop.

Pop a acuzat si subfinantarea sistemului de invatamant romanesc, considerand ca, fara finantare, problema sistemului nu va putea fi rezolvata.

Inspectorii scolari implicati in campania electorala vor fi demisi

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat ca are "mana libera" sa demita inspectorii scolari care sunt pe listele de alegeri sau sunt implicati in campania electorala, indiferent de partidul din care fac parte.

"Eu nu pot modifica nimic in acest an, pentru ca exista Legea educatiei. Nu sunt adeptul schimbarii regulei in timpul jocului. Este cea mai grea perioada, dar inspectorii scolari generali si adjuncti care sunt pe liste sau sunt implicati in campanie, indiferent de partid, vor fi demisi. Am mana libera sa decid schimbarea unui inspector scolar. Vreau sa incep bacalaureatul cu un inspector si sa termin cu el", a spus Liviu Pop, la emisiunea "Dupa 20 de ani", la Pro TV.

Ministrul interimar al Educatiei a mai spus ca o promovabilitatea scazuta la examene ii afecteaza si pe profesori, la premiere, la gradatia de merit, la fisa de evaluare sau cand se face reducere de personal. "Este foarte important progresul scolar, nu performanta scolara. Progresul inseamna ca pe un elev il duc de la 5 la 7, de la 7 la 10, de la 9 la 3", a precizat Liviu Pop, potrivit Mediafax.

In legatura cu presedintii comisiilor de bacalaureat, Liviu Pop a spus ca acestia sunt din mediul universitar. "Daca nu se prezinta, schimb universitarul cu un preuniversitar. Am cerut suplimentare de bani, sa dam mai mult de 400 de lei. Dar ca este 400 sau 600, oricum este putin pentru doua saptamani de munca, pentru ca lucreaza doua saptamani si semneaza diploma de bacalaureat", a adaugat Pop.

MECTS nu este proprietarul softurilor pentru bacalaureat si admitere

"Transmiterea subiectelor si afisarea rezultatelor sunt niste programe care trebuie sa faca acest lucru. Din pacate, fostii ministi nu au organizat procedura de achizitie a acestor softuri. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) nu este proprietarul niciunui soft, si aici ma refer la examenul de bacalaureat, de admitere, titularizarea in invatamant, programul «Euro 200», «Bani de liceu». Aceste programe sunt proprietatea unei firme, ministerul asigurand mentenanta. Politica ministerului in cei 20 de ani nu a fost una de a achizitiona programe si softuri pentru functionare. Incepem acest lucru odata cu bacalaureatul", a spus Liviu Pop.

El a precizat ca si anul trecut educatia a functionat cu aceleasi sisteme infomatice.

"Ca sa schimbam acum, s-ar amanta foarte mult procedura de licitatie. Anul trecut, ca si acum, s-a lasat ca sa se vina cu argumentatia de urgenta. Daca as vrea sa fac acest lucru, as avea nevoie de 3.200.000 de euro. Avem in buget, inca de anul trecut, 280.000 euro. Nu am facut achizitia pana acum, am cerut expert de la Ministerul Justitiei, de la Ministerul de Finante. Se lucreaza, sper ca spre miercuri sa avem softurile finalizate. In 11 zile nu pot face nimic, pentru ca in 28 mai incep inscrierile la bacalaureat si la testele nationale. Nu cred ca pot aparea probleme. Tehnicienii MECTS spun ca pot acoperi orice derapaj sau orice interpretare", a mai spus Liviu Pop.

Ministrul interimar a precizat ca pentru toate cele cinci softuri, Ministerul Educatiei acum achizitioneaza mentenanta. "In paralel, este un proiect al Ministerului Eduactiei, cu fonduri europene, ca din 2014 proprietarul licentelor sa fie MECTS", a adaugat Liviu Pop.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Ministerul Educatiei va fi obligat sa contracteze prin incredintare directa softul necesar examenului de bacalureat, deoarece fosta administratie nu s-a preocupat de semnarea contractelor pentru acest serviciu. "Conducerea ministerului este obligata sa negocieze direct pentru softuri, deoarece nu au fost incheiate contractele, probabil asta s-a si dorit", a spus Ponta. Potrivit premierului, costul pentru cinci softuri se ridica la 280.000 de euro.

×