x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Loteria bonurilor fiscale pentru reducerea evaziunii

Loteria bonurilor fiscale pentru reducerea evaziunii

25 Aug 2011   •   21:00
Loteria bonurilor fiscale pentru reducerea evaziunii

Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) au gasit solutia pentru reducerea evaziunii fiscale. Micii intreprinzatori pro­pun introducerea 'loteriei bonurilor fiscale' prin care consumatorii ar urma sa castige pana la 10.000 de lei la fiecare extragere, pe baza bonurilor colectate. Pentru a parti­cipa la loterie este nevoie de inre­gistrarea unei cereri si de depunerea bonurilor fiscale la un intermediar, care in opinia CNIPMMR ar putea fi Loteria Ro­ma­na sau CEC Bank.

Inregistrarea presupune prezen­ta­rea de catre consumator a bo­nu­ri­lor fiscale colectate in luna anterioara la un centru de colectare a acestora, respectiv la intermediar, si obtinerea in schimb a unui bilet cu numere unice, alese la intamplare de un program informatic. Un nu­mar unic poate fi obtinut pentru fie­care 100 de lei din valoarea totala a bo­nurilor fiscale, fara TVA. Astfel, un cumparator care aduce bonuri de 820 de lei va primi opt numere uni­­ce, care ii dau sanse de castig la extragere.

Extragerea numarului castiga­tor, format din mai multe cifre, se va face conform procedurilor clasice de derulare a unei loterii cu bile. Bonurile castigatoare vor fi cele ale caror ultime cifre din componenta numarului unic vor fi aceleasi cu cele extrase. Vor exista astfel mai mul­te categorii de castiguri, cu va­lori de 50 de lei (daca se vor potrivi ultimele trei cifre), 100 lei (daca se potrivesc ultimele patru cifre), 200 lei (cinci cifre) si in continuare pana la 10.000 lei, daca vor corespunde toate cele opt cifre.

'Acest sistem stimuleaza consumatorul sa ceara bonuri fiscale pentru fiecare achizitie, ceea ce va provoca un proces de scoatere la lumina a unei parti din economia subterana', spune Ovidiu Nicolescu (foto), presedintele CNIPMMR.

Beneficiile estimate la nivelul unui an sunt semnificativ mai mari decat costurile. In cazul variantei pesimiste beneficiile depasesc costurile de 3,23 ori. Potrivit calculelor Consiliului, costurile vor fi de 130 de milioane de lei pe an, reprezentand cheltuieli cu premii, site-ul, papetaria si personalul implicat. Beneficiile din colectarea TVA se ridica la minimum 423,6 milioane de lei pe an si pot ajunge la aproape un miliard de lei pe an.

×
Subiecte în articol: observator