x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mămăliga, în pericol - Protest inedit al organizaţiei Greenpeace la Salonta

Mămăliga, în pericol - Protest inedit al organizaţiei Greenpeace la Salonta

de Anca Aldea    |    11 Iul 2008   •   00:00
Mămăliga, în pericol - Protest inedit al organizaţiei Greenpeace la Salonta

Organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace România continuă campania împotriva organismelor modificate genetic (OMG).



Organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace România continuă campania împotriva organismelor modificate genetic (OMG).

SEMNUL DIN PORUMB. Ieri, la Salonta, în judeţul Bihor, ecologiştii au arătat presei un semn într-un lan de porumb ecologic prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a statului român, care întîrzie să-şi facă publică poziţia faţă de organismele transgenice. Semnul – un cerc cu un diametru de 59 de metri – relevă pericolul expunerii consumatorilor la porumbul MG, dar şi pericolul contaminării porumbului autohton cu organisme transgenice. "Ne aflăm în ceasul al doisprezecelea. Ministerul Mediului s-a împotmolit în proceduri, iar porumbul MON810 a invadat ţara", insistă, într-un comunicat de presă, coordonatorul Greenpeace România, Gabriel Păun. Activiştii au cerut din nou autorităţilor guvernamentale să salveze agricultura tradiţională, mediul şi sănătatea oamenilor în faţa riscurilor porumbului MG MON810 produs de compania americană Monsanto. "Sper că ministrul Korodi nu s-a gîndit să intre în vacanţă de pe acum, pentru că la toamnă riscăm să avem mămăligă modificată genetic în farfurii, iar domnia sa va fi primul care o va servi la masă. Ne-am săturat de promisiuni otrăvite. Este timpul pentru decizii", a adăugat Păun.

INTERESE. Autorităţile române păstrează, de la o vreme, tăcerea asupra problematicii modificărilor genetice. Între timp însă, americanii trimit în România specialişti în biotehnologie şi invită la acţiunile lor doar susţinători ai acestei tehnologii. Ecologiştii susţin că introducerea OMG în ecosistemele complexe ale mediului  reprezintă un experiment global periculos, în joc fiind natura şi evoluţia omului. Aceste organisme create de om se pot reproduce şi încrucişa cu organisme naturale înrudite, răspîndindu-se astfel în noi medii şi înmulţindu-se într-un mod care nu poate fi controlat sau prevăzut. În cazul porumbului MG, ecologiştii precizează că el poate contamina cu uşurinţă culturile învecinate de porumb ecologic sau convenţional. Potrivit Greenpeace, registrul cazurilor de contaminare cu OMG inventariază 216 cazuri în 57 de ţări, inclusiv în România.

×
Subiecte în articol: verde!