Scandalul plajelor administrate de firme care nu au nimic in comun cu turismul afecteaza acum si cele doua sate de pescari din sudul litoralului romanesc, Vama Veche si 2 Mai. Primaria comunei Limanu, din care fac parte cele doua sate turistice, s-a trezit peste noapte cu 300 de sezlonguri de plastic amplasate pe plaja din 2 Mai de catre SC Massaro Trans SRL, o firma de transporturi din Bacau care a castigat licitatia organizata de Apele Romane, dar n-a mai tinut cont de faptul ca are nevoie si de autorizatie de la administratia locala pentru a aduce sezlonguri si umbrele pe nisip. Asa au inceput sa apara plangeri la Primarie atat din partea turistilor, cat si din partea localnicilor, pentru ca plaja a fost luata cu asalt de angajatii firmei bacauane de transport si transformata in ceva care nu are nici o legatura cu specificul zonei sau cu nevoile turistilor care aleg aceasta destinatie pentru vacanta.
Primaria Limanu a inceput lupta cu firma de transporturi, a incercat sa le explice reprezentantilor firmei Massaro ca plaja din 2 Mai are alt specific, iar turistii care o aleg sunt in cautare de liniste la malul marii, pentru ca altfel ar alege una dintre statiunile turistice de pe litoralul romanesc sau si-ar face vacantele departe de tara. A fost doar un dialog al surzilor, pentru ca reprezentantii firmei au refuzat orice fel de discutie constructiva, ba, mai mult, au refuzat sa primeasca somatiile trimise de Primarie, vazandu-si in continuare de treaba si sfidand autoritatile locale.
Vineri, cand Primaria le-a strans sezlongurile si i-a amendat, in baza unei hotarari a Consiliului Local din 2010, care prevede amplasarea de sezlonguri doar pe o fasie de plaja de 50 de metri, langa digul din nord, reprezentantii firmei s-au aratat foarte nedumeriti in fata situatiei, spunand ca n-au stiut nimic – asta dupa ce au refuzat de fiecare data sa primeasca somatiile.
Firma Massaro care a luat plaja din 2 Mai in administrare are antecedente, este aceeasi care a luat de la Apele Romane si plaja din Vama Veche anul trecut si anul acesta, lasandu-i cu ochii-n soare pe investitorii din zona, care-au bagat peste un milion de euro in fiecare hotel de pe plaja, dar s-au trezit exclusi de la licitatii, pe motiv ca nu indeplinesc toate conditiile, in timp ce o firma de transport din Bacau indeplineste conditiile pentru a castiga toate licitatiile organizate de Apele Romane pentru administrarea plajelor din Vama Veche si 2 Mai. ãi atat de bine le indeplinesc, incat pe plaja nu exista veceuri publice, iar turistii folosesc fie toaletele celor exclusi de la licitatii, fie marea, pe post de toaleta publica, mai ales dupa lasarea intunericului, iar mizeria de pe plaja e indepartata tot de cei care au hoteluri acolo sau, culmea, de utilaje de la Apele Romane!
Firma de transport din Bacau a castigat anul acesta licitatia pentru plaja din 2 Ma, pentru a amenaja plaja sportiva, cu 1 leu pe metru patrat, dupa ce Primaria Limanu luase in administrare plaja anul trecut cu 8 lei pe metru patrat. Mai mult, aceeasi firma sustine ca a obtinut si un act aditional prin care poate amenaja plaja turistica, desi a platit un pret de opt ori mai mic pentru plaja sportiva. Aceeasi firma, care s-a asociat cu un hotelier din Vama Veche pentru a castiga licitatia pentru plaje, a pierdut anul acesta procesul cu mai multi hotelieri din Vama Veche, a primit hotarare definitiva si irevocabila, dupa care, in loc sa se conformeze hotararii judecatoresti, s-a adresat in continuare Primariei, pentru a obtine aprobarile necesare pentru amenajarea plajei, ignorand decizia instantei.
In ciuda scandalului, in continuare firma Massaro isi desfasoara activitatea in Vama Veche, asteptand sfarsitul sezonului si urmatoarea licitatie. ãi mai curios este faptul ca repectiva firma s-a asociat cu un hotelier, participand la licitatii pe toate sectoarele de plaja, mai putin pe cel aferent respectivului hotel. ãi mai ciudata a fost participarea la licitatia de anul acesta, cand aceeasi firma a cumparat caietul de sarcini cu cinci minute inaintea licitatiei, depunand documentatia in acelasi timp, desi pregatirea documentelor dureaza cel putin o saptamana. Aceasta situatie i-a determinat pe ceilalti participanti sa se retraga din licitatie, pentru a o putea anula si reorganiza, dar au pierdut-o in fata firmei de transporturi.
Primaria comunei Limanu va lupta in continuare pentru mentinerea specificului local al plajei din 2 Mai, iar hotelierii din Vama Veche asteapta sa li se faca dreptate in privinta plajelor, dupa ce si instantele de judecata le-au dat castig de cauza. “Plaja fiind relativ mica la 2 mai nu este in obisnuinta turistilor sa foloseasca sezlonguri . Vina este in primul rand a celor de la Apele Romane care doar incaseaza niste bani. Mai mult, ei au luat plaja cu destinatie sportiva sI nu e in regula sa oblige turistii sa inchirieze sezlonguri. Urmeaza sa avem o intalnire cu Apele Romane, sa gasim o rezolvare', ne-a declarat Iustin Urdea, primarul comunei Limanu.