x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN avertizează din nou asupra unui fake news despre mobilizarea rezerviștilor

MApN avertizează din nou asupra unui fake news despre mobilizarea rezerviștilor

de Redacția Jurnalul    |    09 Mar 2023   •   20:00
MApN avertizează din nou asupra unui fake news despre mobilizarea rezerviștilor
Sursa foto: Agerpres

Ministerul Apărării atrage din nou atenția asupra unor ”manipulări” din spațiul public privind ”mobilizarea rezerviștilor”.

„În spațiul on-line din România reapar manipulările referitoare la așa-zise pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!). Drept sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei. Așa cum am mai explicat, în această platformă și în alte comunicări oficiale, emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51). Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, transmite, joi seară, Ministerul Apărării.ătiri>

Ministerul precizează că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate pe care centrele militare județene sau de sector o desfășoară permanent, la termenele prevăzute de lege.

Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României. Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război. (...) Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea. Reiterăm recomandarea ca, înainte de a redistribui știri apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist sau cu potențial de a genera panică și îngrijorare, să le verificăm din surse credibile”, adaugă sursa citată.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mapn fake news