x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maramureș: Cinci localități afectate de inundații

Maramureș: Cinci localități afectate de inundații

21 Noi 2015   •   20:15
Maramureș: Cinci localități afectate de inundații

 Ploile abundente din ultimele ore au dus la revărsarea unor râuri de munte din matcă în judeţul Maramureş, afectând mai multe localităţi, fără a provoca însă pagube în gospodăriile populaţiei sau victime umane.

Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului judeţului Maramureş, remis, sâmbătă seara, AGERPRES, au fost afectate de inundaţii fără consecinţe grave localităţile Şieu, Poienile de sub Munte, Remeţi, Ruscova şi parţial oraşul Cavnic, afectat de o alunecare de teren pe DJ 187.

În localitatea Şieu au fost inundate două hectare de teren arabil, 10 hectare de păşuni şi fâneţe.

"Apa nu a ajuns până la drumul judeţean. A ieşit pe partea dreaptă cum se merge spre Botiza şi a inundat terenuri şi o casă care este foarte aproape de râu, care a fost practic înconjurată de ape. Acum situaţia este sub control în sensul că debitul apei a scăzut. Pe râul Botiza s-a format un dop de mizerii aduse cu apa. Trebuie avut în vedere pe viitor, de la ieşire din Botiza până unde avem pompele de apă, pe o distanţă de aproximativ un km, să se facă un zid de sprijin să nu mai iasă apa, pentru ca atunci sunt probleme cu terenurile şi sunt două locuinţe care ar fi in pericol. Apa a ieşit pe terenuri, aproximativ 20 cm de apă, dar acum s-a retras", a declarat Adriana Iusco, primarul comunei Şieu.

În comuna Poienile de Sub Munte a fost afectat un pod peste râul Cvasniţa. "Deocamdată nu sunt pagube mari. Am acţionat cu opt tractoare de dimineaţă, apa a început să mai scadă şi asta nu poate decât să ne bucure. A fost afectat un pod pe râul Cvasniţa şi două gabioane în zonele Luhei şi Zarica în lungime totală de 80 metri liniari", a spus primarul comunei Poienile de Sub Munte, Ştefan Oancea.

În localitatea Piatra, comuna Remeţi, s-a intervenit cu o barcă pneumatică cu patru subofiţeri pentru evacuarea unor utilaje de excavaţie surprinse pe o insulă situată albia râului Tisa. S-a acţionat pentru ducerea conducătorilor autoutilajelor în scopul evacuării acestora.

"Ne aşteptăm să mai crească apa cam cu o jumătate de metru în zona Teceu", a declarat primarul comunei Remeţi, Petru Sofineţi.

În localitatea Ruscova situaţia este bună, însă autorităţile locale vor menţine sub observaţie cursurile de apă.

"Numai în cazul în care va ploua până dimineaţa vom avea probleme. Râul Ruscova a mai scăzut cu 15 cm de dimineaţă. Am fost personal şi am monitorizat debitul râului cu personal din cadrul ISU şi de la primărie şi vom continua să îl ţinem sub observaţie", a precizat primarul Ioan Turcsin.

În oraşul Cavnic, situat la poalele Munţilor Gutâi, s-au produs alunecări de teren, iar o bună parte din drumul care traversează localitatea a fost afectat.

"A fost o alunecare de versant pe DJ 187 în zona minei. Este un versant îmbrăcat în lut, foarte înalt, care a venit în jos până în drumul judeţean. Am curăţat drumul, l-am stabilizat noi cât am putut, dar dacă plouă în continuare din nou există pericolul să vină până în drum. Au fost efective de la pompieri, poliţie, iar noi am fost cu 40 de angajaţi ai primăriei şi am curăţat. Dacă plouă, va fi o problemă mare, pentru că s-a format un crater foarte mare de 30- 40 metri lăţime şi lung de vreo 20 m, din care se tot rup bucăţi mari şi vin în drum. Dacă vine în drum o bucată mai mare care prinde o viteză foarte mare maşina care trece pe acolo, nu scapă", a declarat primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ.

El a adăugat că există riscul ca DJ 187 să fie blocat din cauza alunecărilor de teren.

"Noi, primăria, am pus anul acesta un zid de beton de 4 m înălţime şi 1,5 lăţime şi lung de 30 m, dar nu face faţă. Trebuie urgent rezolvată problema, pentru că, dacă îşi dă drumul malul, nici nu vreau să îmi imaginez ce se întâmplă. Acolo sunt izvoare care sapă pământul şi dau drumul la maluri şi nu sunt nici copaci care să ţină zona respectivă. Riscăm să avem la iarnă drumul închis dacă nu se rezolvă problema, pentru că este gravă. Sunt şase gospodării în zonă şi trec maşini, există riscul să cadă peste cei care trec pe drum. A plouat doar două zile şi a venit malul. Dacă mai plouă, eu nu mai am ce să fac, vom avea nevoie de ajutor", a spus Vladimir Petruţ.

Personalul din cadrul ISU, împreună cu reprezentanţi din cadrul SGA Maramureş, monitorizează în continuare râurile Firiza, Cavnic, Vişeu şi Tisa, în misiune fiind angrenaţi patru ofiţeri şi trei subofiţeri cu trei autoturisme.

Potrivit SGA Maramureş, cotele apelor de pe cursurile inferioare ale râurilor din zona de competenţă sunt în uşoară scădere. Se monitorizează în continuare zonele aflate sub incidenţa avertizărilor hidro-meteorologice.

Sursa: AGERPRES

×