„Integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un obiectiv strategic de politică externă și securitate susținut de întreaga societate și de clasa politică. Acest proiect de țară a devenit fundamentul României democratice și prospere, în măsură să ofere cetățenilor cele mai solide garanții de securitate din întreaga noastră istorie. Cele două decenii care au trecut de la aderarea noastră la NATO stau mărturie faptului că libertatea, prosperitatea și securitatea de care ne bucurăm zi de zi sunt mai puternice ca niciodată. În același timp, mediul de securitate actual, tot mai deteriorat și imprevizibil, ne confirmă că datoria noastră principală este să rămânem vigilenți pentru apărarea acestor valori”, a declarat premierul la evenimentul care marchează 20 de ani de la aderarea României la NATO.
Marcel Ciolacu susține că amenințările și provocările cărora trebuie să le facem față sunt din ce în ce mai diferite și complexe, dar important este că, într-un context regional și global volatil, angajamentul Aliaților de proteja valorile acestui spațiu și de a se apăra reciproc este de neclintit.
El arată că, în cei 20 de ani, România și-a conturat și consolidat profilul strategic la nivelul Alianței, iar capacitatea sa de a contribui la securitatea și stabilitatea euroatlantică și internațională a crescut substanțial: „În același timp, contribuim activ la dezbaterile privind implementarea tuturor sarcinilor fundamentale ale NATO: apărarea colectivă, prevenirea și gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare. Contribuția valoroasă a României este recunoscută de Aliații noștri la cel mai înalt nivel”.
Potrivit premierului, România s-a remarcat ca promotor al solidarității transatlantice și al unității Aliate și ca susținător ferm al politicii „ușilor deschise”.
„Responsabilitatea noastră de asigurare a securității cetățenilor români și de protejare a valorilor Alianței este susținută de statutul nostru de Aliat de nădejde și de apărători ai Flancului Estic. Marea Neagră, zonă de importanță strategică pentru Alianță, este centrul de gravitație al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar instabilitatea din zonă afectează profund securitatea euroatlantică. Pe acest fond, România continuă să-și respecte angajamentul față de susținerea neechivocă a Ucrainei, dar și a partenerilor NATO vulnerabili precum Republica Moldova și Georgia, care au ales să adere la sistemul de valori euroatlantice”, a adăugat premierul.
(sursa: Mediafax)