x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marga: România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti distincte de limba română

Marga: România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti distincte de limba română

07 Iun 2012   •   12:56
Marga: România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti distincte de limba română

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat joi in legatura cu proiectul de lege aflat in prima lectura in dezbaterea Radei de la Kiev ca Romania nu accepta existenta unei limbi moldovenesti distincte de limba romana.

"Nu exista diferente intre limba moldoveneasca si limba romana asa incat este rezonabil, ca din punct de vedere romanesc, sa spunem simplu ca exista o limba romana care este vorbita in diferite provincii, sigur, cu accente dialectale, dar aceasta este o alta problema. Romania nu accepta existenta unei limbi moldovenesti, distincta de limba romana. Aceasta pozitie a Romaniei este in deplin acord cu punctul de vedere exprimat de comunitatea academica din Republica Moldova, care a spus mereu ca este vorba de aceeasi limba, de limba romana", a spus Marga, la conferinta de prezentare a prioritatilor mandatului sau la MAE.

Ministrul de Externe roman a precizat ca distinctia facuta intre limba romana si cea moldoveneasca este in atentia Inaltului Comisar pentru Minoritati al OSCE, Knut Vollebaek, si a Consiliului Europei.

"Noi reactionam acum la o prima lectura, evident nu este o lege adoptata, dar pozitia noastra este aceasta ca exista limba romana si aceasta este limba pe care o vorbim si noi, si cetatenii Republicii Moldova", a subliniat ministrul de Externe, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, Marga a reiterat ca Romania nu a acordat cetatenie in masa si nici pe criterii etnice, in legatura cu solicitarea MAE ucrainean ca Romania sa sisteze eliberarea de pasapoarte cetatenilor ucraineni din mai multe regiuni ale tarii.

"Ceea ce s-a facut tine de o politica mai larga de recunoastere a unei cetatenii care a existat, de redobandire a cetateniei. Aceasta este o preocupare care nu e doar a Romaniei, ci si a altor tari. Pe de alta parte, legislatia Romaniei de redobandire a cetateniei nu vizeaza doar Ucraina, masura se aplica in orice situatie care se incadreaza in aceasta categorie. Procedura de acordare a cetateniei nu este in Romania diferita de procedura care se practica in alte state", a spus Marga, care a mai preciaz ca redobandirea cetateniei nu inseamna dobandirea automata a unui pasaport.

×