x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marius Iacob: "Doar incendiu, nu şi explozie"

Marius Iacob: "Doar incendiu, nu şi explozie"

19 Aug 2010   •   00:00
Marius Iacob: "Doar incendiu, nu şi explozie"

La capătul a trei zile de anchetă şi cercetări la faţa locului, procurorul Marius Iacob (foto), cel care coordonează colectivul de anchetatori ai tragediei de la Maternitatea Giuleşti, a făcut ieri o declaraţie de presă.

"În urma tragediei, au fost răniţi 11 nou-născuţi - şase băieţi şi cinci fete -, dintre care sunt două perechi de gemeni. Au murit cinci copii - doi băieţi şi trei fete. (...) Ministerul Pu­blic consideră acest caz unic în România, având în vedere vârsta şi numărul victimelor", a spus procurorul Marius Iacob.

Şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme, procurorul Ma­rius Iacob a subliniat că specialiştii în incendii şi explozii au cerut să li se mai acorde trei-patru zile de cer­cetare la faţa locului, din cauza necesităţii examinării amănunţite a aparaturii medicale şi a instalaţiilor. "Sperăm ca cercetările la faţa locului să fie terminate în cursul zilei de mâine (n.r. - vineri). Totodată, am cerut Institutului de Tehnologie Avansată al SRI efectuarea de percheziţii informatice şi avem imagini de la cele opt camere din interiorul spitalului. Pentru a nu da posibilitatea formulării unor alibiuri, nu vom da toate ima­ginile, ci doar o parte din înregistrările unei camere", a declarat procurorul Marius Iacob.

"Sunt mai multe piste pe care mergem. Din datele de până acum rezultă că a fost doar incendiu şi că nu s-a produs o explozie în acea încăpere. Dar aşteptăm încă rapoartele specialiştilor. Formularea concluziilor procurorilor depinde de conţinutul materialelor care ne vor fi transmise de instituţiile implicate în expertize. Noi am audiat până acum 25 de persoane - cadre medicale, personal auxiliar, părinţi, angajaţi de la firma de pază de la spital. Mâine continuăm audierile părinţilor şi a personalului auxiliar. Sunt audiate toate asistentele, pentru că sunt aspecte neclare pe care vreau să le lămurim. Până la ora actuală pot să vă spun că sunt indicii cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a regulamentelor de mai multe persoane din spital, dar şi din afara lui. Există o înlănţuire de elemente care au gene­rat tragedia", a spus procurorul anchetator. Persoanele faţă de care va fi începută urmărirea penală, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, vor fi acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.


×
Subiecte în articol: observator maternitatea giulesti