OBSERVATOR
Sute de persoane au marsaluit in Bucuresti, protestand astfel fata de construirea de catre ucraineni a canalului Bistroe. In fata Ambasadei Ucrainei, manifestantii au scris Bistroe cu oase de peste, pentru a atrage atentia asupra pericolului pe care canalul il reprezinta pentru Delta.
Sute de reprezentanti ai societatii civile au protestat ieri la Bucuresti fata de construirea canalului Bistroe. In fata ambasadei ucrainene, protestatarii au scris cu oase de peste cuvantul "Bistroe",
in incercarea de a atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta canalul pentru Delta Dunarii.
ALEXANDRU NASTASE
Protestatarii, in randurile carora s-au aflat membri ai celor mai importante confederatii sindicale, pescari din Delta Dunarii, studenti si jurnalisti si-au inceput protestul in jurul pranzului, in Piata Universitatii, in fata Teatrului National.
MARS. Inarmati cu drapele ale Romaniei si Uniunii Europene, protestatarii au scandat lozinci care indemnau la solidaritate pentru protejarea ecosistemului Deltei Dunarii. Participantii, printre care s-a numarat si vicepresedintele PUR, Bogdan Pitigoi, au pornit apoi in mars spre Ambasada Ucrainei. In acelasi timp cu marsul desfasurat pe ruta Piata Universitatii - Piata Romana - Ambasada Ucrainei, peste drum de reprezentanta diplomatica ucraineana s-a desfasurat un alt protest. Cateva zeci de jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile sau simpli trecatori au scris "Bistroe" cu oase de peste, indemnand la luari ferme de pozitie impotriva construirii canalului ucrainean.
Conform protocolului incheiat cu Primaria Capitalei, organizatorii au desemnat cate un om de ordine pentru fiecare zece participanti. De asemenea, protestatarii au fost asistati si de reprezentanti ai politiei si jandarmeriei.
Citește pe Antena3.ro
UCRAINENII, CRITICATI IAR
Americanii au criticat din nou Ucraina pentru construirea canalului, fara a se gandi la impactul devastator pe care il va avea acest proiect asupra Deltei. Adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Adam Ereli, a declarat ca SUA vor conti-nua presiunile asupra Kievului, pe care l-au acuzat de lipsa de actiune la ingrijorarile exprimate de Uniunea Europeana, Romania, Germania si organizatiile internationale de mediu. Pe de alta parte, Conventia RAMSAR sustine intr-un comunicat ca Ucraina a fost surda la toate avertismentele venite din strainatate in cazul Bistroe, ca nu respecta, mai exact, ca a uitat legile internationale privind protectia mediului. "Nu sprijinim proiectul Bistroe in forma sa actuala. Rugam autoritatile ucrainene sa renunte la acesta si sa se consulte cu tara vecina, Romania, in ceea ce priveste orice actiune in Delta Dunarii. Oferim tot sprijinul pentru gasirea unei solutii convenabile tuturor partilor. Este pacat ca munca facuta de Ministerul Mediului din Ucraina in zona Deltei, una dintre cele mai frumoase regiuni din intreaga Europa, este practic distrusa de Guvernul de la Kiev", se arata in comunicat.
SOLUTIE
Fostul ministru al Transporturilor Traian Basescu a dezvaluit ieri ca, in 1998, la Copenhaga, Romania a reusit sa blocheze tentativa Ucrainei de a face din Chilia un culoar de transport european. El spune ca inca de acum 30 de ani "URSS discuta despre Chilia navigabil". "Solutia sta in constructii hidrotehnice intre Chilia si Sulina care sa scada debitul pe Chilia si sa-l creasca pe Sulina. Documentele sunt la Ministerul Transporturilor si la MAE", a precizat acesta.
REACTIE
Presedintele Ion Iliescu a respins acuzatiile potrivit carora diplomatia romana ar fi esuat in cazul canalului Bistroe. "Este esecul celeilalte diplomatii care nu respecta normele internationale. Romania a facut tot. Ne-am adresat direct. De la sef de stat la sef de stat, apoi primul-ministru s-a adresat oficial primului ministru omolog, expertii nostri s-au intalnit dupa cateva luni, la insistentele noastre... I-am spus-o direct presedintelui Kucima, la Mamaia", a declarat seful statului.