x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Membrii unei grupări specializate în fraude informatice, reţinuţi în urma unor descinderi

Membrii unei grupări specializate în fraude informatice, reţinuţi în urma unor descinderi

17 Iul 2008   •   00:00

15: 25 • Patru persoane acuzate de fraude informatice şi spălare de bani au fost reţinute în urma mai multor descinderi în Bucureşti, Slobozia, Feteşti şi Amara, acestea urmând să fie prezentate instanţei Tribunalului Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă.

Patru persoane acuzate de fraude informatice şi spălare de bani au fost reţinute în urma mai multor descinderi în Bucureşti, Slobozia, Feteşti şi Amara, acestea urmând să fie prezentate instanţei Tribunalului Ialomiţa cu propunere de arestare preventivă.


Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa, Biroului Arme Explozivi şi Substanţe Toxice Ialomiţa şi Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Ialomiţa, au descins, miercuri, la locuinţele membrilor reţelei specializate în criminalitate informatică, se arată într-un comunicat de joi al Poliţiei Române.

Astfel, anchetatorii au descoperit, la locuinţele acestora din Bucureşti, Slobozia, Feteşti şi Amara, "obiecte, bunuri şi valori care constituie mijloace materiale de probă şi care au servit la comiterea de infracţiuni", precum şase laptopuri, şapte hard-disk-uri, două pistoale cu gaze, o grenadă ofensivă, diverse suporturi de stocare a datelor, telefoane mobile şi cartele , precum şi facturi şi chitanţe.

Cinci persoane, din care două cu antecedente penale, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani, patru din municipiul Slobozia şi una din municipiul Bucureşti, au fost duse la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Ialomiţa.


În baza probatoriului administrat s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cele patru persoane din Slobozia, acestea fiind reţinute în baza unor ordonanţe emise de procurori. Acestea vor fi prezentate, joi, Tribunalului Ialomiţa, cu propunere de arestare preventivă.

Cele patru persoane reţinute sunt acuzate că, în perioada 2006 - iulie 2008, au constituit un grup infracţional organizat, împreună cu alte persoane, în scopul achiziţionării on-line, prin internet, de bilete de avion la companii aeriene low-cost cu sume de bani transferate fraudulos din conturi de card, fiind obţinute fie direct de membrii grupului prin activităţi ilicite de phishing sau încălcarea unor măsuri de securitate, fie indirect, de la intermediari ce le obţin prin aceleaşi mijloace, precizează Poliţia Română.

 
Totodată, anchetatorii au informaţii că membrii grupului s-au specializat în activităţi ilicite de fals informatic şi mai ales fraudă informatică prin postarea unor anunţuri false de vânzare a unor bunuri căutate pe site-uri de licitaţii electronice. Deşi primeau cel puţin un avans pentru bunul vândut, acesta nu era remis niciodată cumpărătorului.

De asemenea, membrii grupării au săvârşit şi infracţiunea de spălare a banilor, prin cumpărarea de bunuri, depozitarea în conturi bancare, investirea şi în alte operaţiuni financiare efectuate cu banii obţinuţi în mod fraudulos, fie direct de pe cardurile bancare ale unor cetăţeni străini sau români, fie indirect de la cumpărătorii biletelor de avion pe care le achiziţionau on line sau de la cumpărătorii de date de identificare.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: observator