x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesa lui Basescu, ofranda pentru ziaristi

Mesa lui Basescu, ofranda pentru ziaristi

02 Mai 2005   •   00:00

Criza ziaristilor romani captivi in Irak a numarat ieri 36 de zile. Ultima informatie oficiala despre soarta lor, ramasa dupa atat timp incerta, a venit, dupa cinci zile de tacere, din partea presedintelui Traian Basescu.

  • de ANA ILIE, MARIANA CRACIUN
  • LOOK NOU. Traian Basescu, un presedinte ramas fara mot la indicatiile nevestei
    De aproape cinci zile, oficialii de la Bucuresti nu au mai furnizat nici o informatie legata de soarta celor patru si nici despre eventuale demersuri facute de Romania pentru eliberarea lor. Aceasta doar pana ieri, cand presedintele Traian Basescu a declarat, la Constanta, referindu-se nici mai mult nici mai putin decat la noua sa infatisare, ca si-a tuns mesa in speranta ca acest lucru va purta noroc ziaristilor captivi. "Am zis ca o sa poarte noroc ziaristilor din Irak daca imi tai motul. Totul s-a rezolvat intr-o secunda", a explicat seful statului. Referitor la cei trei ziaristi tinuti ostatici in Irak, seful statului a afirmat: "Stiu cu certitudine ca sunt in viata si facem tot ce se poate pentru a-i aduce acasa teferi. Pentru mine nu sunt trei colegi de-ai dvs. Ei sunt trei cetateni romani fata de care statul roman are obligatia sa-i protejeze".

    DEMERSURI. Sambata si duminica insa au fost lansate inca doua apeluri pentru eliberarea jurnalistilor, unul din partea liderului Consiliului Inteleptilor din Irak, iar al doilea de seicul Salman Fahd Al’Oda, personalitate apreciata in zona Golfului. Seicul saudit, lider spiritual foarte respectat si pacifist convins, le-a cerut rapitorilor, prin intermediul postului de televiziune Al-Jazeera, sa ii trateze cu respect pe ostatici, potrivit regulilor islamice. Comunicatul spune ca oricine poate sa faca ceva pentru eliberarea lor sa nu ezite, mai ales ca ostaticii lucreaza in presa. Seicul a atentionat in legatura cu repercusiunile ce s-ar putea rasfrange asupra comunitatii islamice din Romania. De asemenea, el a confirmat ca mesajul privind retragerea trupelor romanesti din Irak a fost receptionat si ca mentinerea ostaticilor nu schimba cu nimic situatia.

    FARA INFORMATII. De miercuri seara, de cand a expirat ultimatumul, nu a mai venit nici un semnal de la rapitori despre soarta celor trei ziaristi. Referindu-se la ce s-ar putea ascunde in spatele acestei situatii, Michael Radu, director la Institutul pentru Politica Externa din Philadelphia, SUA, a declarat, citat de Rador, ca in ceea ce-i priveste pe teroristi, probabil incearca sa ajunga la o concluzie a ceea ce intentioneaza sa faca, dar a subliniat ca, in general, intarzieri si taceri de genul acesta nu sunt prea incurajatoare.

    CONFUZIE. In ce priveste celula de criza, afirma Radu, "probabil nu au spus nimic, pentru ca nu au avut nimic nou de spus. De obicei, pericolul din partea guvernelor in cazuri de genul acesta este ca vorbesc prea mult si spun prea putin, ceea ce creeaza confuzie si adauga la nelinistea publicului si a familiilor. El a subliniat ca invocarea de catre autoritati a traditiilor crestine in negocieri a fost gresita pentru ca organizatia Ansar Al-Sunna este una islamista, pentru care crestinismul este unul dintre dusmanii principali. In plus, Radu a precizat ca in acest caz s-a pierdut momentul-cheie de eliberare, care a fost in primele zile, inainte de transferul catre alta banda de teroristi. Psihosociologul Ion Stefan considera ca autoritatile au facut greseli in cazul ziaristilor rapiti, una dintre ele fiind negocierea prin mass-media si ca au incercat manipularea starii emotionale a cetatenilor. El apreciaza, insa, eforturile autoritatilor din ultimele trei zile, chiar daca sunt pompieristice, respectiv activitatea pe mai multe fronturi: diaspora araba, organizatii religioase arabe, caile diplomatice ale Romaniei si a altor state prietene si crede "sincer" ca pana la urma ziaristii vor fi eliberati.

    DEMERS
    Situatia celor trei jurnalisti a fost unul dintre subiectele convorbirilor avute de ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, cu omologul sau sirian, Farouk al-Shara, in cadrul unei vizite-surpriza pe care seful diplomatiei romane a efectuat-o in Siria. Ungureanu afirma ca au discutat "despre situatia de securitate din Orientul Mijlociu si implicit despre situatia celor trei ostatici din Irak". Domnul Farouk al-Shara are o experienta deosebita in Orientul Mijlociu, este un veteran al Ministerului de Externe din Siria, este un om care cunoaste nu doar foarte bine regiunea, ci si mecanismele cele mai discrete care genereaza politica sau care materializeaza rezultatele discutiilor politice. Intalnirea cu domnia sa a fost o intalnire cat se poate de buna si de potrivita.

    ×
    Subiecte în articol: observator