Acest lucru este valabil atunci când produsele sunt consumate ca o singură porţie, dar un consum mai mare de o porţie pe zi sau în combinaţie cu alte surse de metale grele - cum ar fi fructele de mare şi orezul brun nespălat - poate să ducă la cumularea nivelurilor de expunere şi la o depăşire a cantităţilor maxime care sunt recomandate, au declarat cercetătorii.
Unele grupuri de consumatori şi agenţii independente de testare au raportat anterior contaminarea cu metale grele a produselor din cacao, cum ar fi ciocolata neagră, cauzele posibile fiind tipul de sol în care sunt cultivaţi arborii de cacao şi prelucrarea industrială.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii George Washington din Statele Unite şi cei de la ConsumerLab.com au constatat că 70 din cele 72 de produse care conţin cacao şi pe care le-au analizat se aflau sub limitele stabilite de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) privind contaminarea cu plumb.
Cu toate acestea, atunci când au fost utilizate limitele mai stricte stabilite de statul California, 31 din cele 72 de produse testate au depăşit limitele pentru plumb, în timp ce 13 din 37 au depăşit limitele pentru cadmiu.
Cercetătorii au declarat că rezultatele studiului lor au arătat că produsele ar putea să nu prezinte un risc pentru sănătate atunci când sunt consumate ca porţii unice, însă porţiile mai mari ar putea depăşi limitele stricte stabilite în California printr-o lege cunoscută sub numele de Prop 65.
Agerpres