x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Michael Douglas vrea Policlinica Batiştei

Michael Douglas vrea Policlinica Batiştei

de Iulia Barbu    |    24 Mar 2010   •   00:00
Michael Douglas vrea Policlinica Batiştei

Un nou proprietar a apărut în "apărarea" imobilului din centrul Bucureştiului. Se numeşte Michael Douglas şi nu este în nici un caz actorul de la Hollywood. Este al treilea deţinător al Policlinicii Batiştei şi contestă astăzi în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice (CNMI), alături de Lahovary Constantin şi deja celebrul senator PD-L Mircea Andrei, "incomodul" statut de monument al imobilului.



În luna februarie a acestui an, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti anunţa declanşarea procedurii de clasare ca monument istoric a imobilului de pe Strada Batiştei. Imediat, noii proprietari, trei la număr, au contestat decizia. Astăzi urmează să fie analizată contestaţia depusă prin biroul de avocatură al senatorului PD-L Mircea Andrei. Decizia de clasare a clădirii ar trebui să protejeze imobilul de orice distrugeri. Mai mult, jumătatea de clădire demolată parţial anul trecut ar trebui refăcută. Aşa se întâmplă în ţarile civilizate!

În România însă, lucrurile stau chiar invers. Senatorul Mircea Andrei, cel care, potrivit angajaţilor policlinicii, a distrus o parte din imobil angajând o echipă ce a lăsat casa fără geamuri şi fără scara interioară de marmură, postează pe blogul personal următoarele "convingeri": "Capitala noastră nu mai poate oferi cetăţenilor săi şi vizitatorilor decât dorinţa de a pleca cât mai repede. Pentru comunişti, arhitectura veche a Bucureştiului, cu case elegante, biserici, palate ale marilor familii româneşti, nu a însemnat decât o imagine ce trebuia distrusă sau cel puţin îngustată. După 1989, situaţia nu s-a schimbat. Interesele personale şi mirajul îmbogăţirii peste noapte au determinat o serie de încălcări repetate ale regulilor urbanismului şi sistematizării elementare, dar şi ale celor de bun-simţ privind calitatea vieţii".

Dacă despre senatorul şi totodată avocatul PD-l ştim că zice una şi face cu totul alta, despre ceilalţi doi proprietari ştim doar că îi deranjează noul statut al proprietăţii. Unul dintre ei, Lahovary Constantin, este beneficiarul retrocedării semnate de fostul primar Adriean Videanu. Celălalt, intrat de curând în scenă, se numeşte Michael Douglas şi nu este în nici un caz un celebru actor.

CLASAREA DE URGENŢĂ A DURAT O LUNĂ!
Oricare ar fi decizia comisiei, cel puţin pentru un an, policlinica ar trebui să aibă statut de monument istoric.
Din păcate, în Bucureşti nu puţine au fost cazurile în care imobile protejate au dispărut sub lamele buldozerelor. "În mod normal şi potrivit legii, clasarea de urgenţă trebuie să fie finalizată în trei zile. În acest caz a durat o lună şi au fost necesare două cereri de clasare.

Observatorul Urban a cerut clasarea de urgenţă în septembrie, iar noi, în ianuarie. La 1 februarie am primit răspunsul. Cel puţin pentru 12 luni, imobilul nu poate fi declasat!", a precizat pentru Jurnalul Naţional Doina Vella, membru al Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România.

PROBLEME CU MOŞTENIREA
Angajaţii policlinicii au obţinut în instanţă suspendarea dispoziţiei de restituire a imobilului de pe Batiştei, semnată în ultimele zile de mandat de Adriean Videanu. Astfel, dispoziţia de restituire a fost emisă cu încălcarea unor articole ale Legii 10. Pe scurt, policlinica ar fi trebuit să fie singura îndreptăţită să răspundă notificării formulate de Lahovary Constantin.

În acest caz însă, Primăria a fost cea care a făcut onorurile. Mai mult, "Petentul (n.r. - Lahovary Constantin) a făcut dovada faptului că este urmaşul Valentinei Argetoianu, însă imobilul a fost proprietatea Valentinei Argentoianu, nefăcându-se dovada identităţii între aceste persoane", a explicat pentru Jurnalul Naţional avocatul Policlinicii Batiştei, Vlad Mihalache.

×