x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Predoiu, discuții cu ambasadoarea Albaniei, despre migrație, UE și Casa Iorga din Saranda

Predoiu, discuții cu ambasadoarea Albaniei, despre migrație, UE și Casa Iorga din Saranda

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2024   •   20:00
Predoiu, discuții cu ambasadoarea Albaniei, despre migrație, UE și Casa Iorga din Saranda
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a dat asigurări ambasadoarei Albaniei, Enkeleda Mërkuri, că România va continua să susțină eforturile Albaniei, prin transfer de expertiză, know-how, sprijin pentru pregătirea resurselor umane, dar și dezvoltarea de proiecte comune sub umbrela UE.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întâlnire cu ambasadoarea Enkeleda Mërkuri, pentru consolidarea cooperării româno-albaneze.

În cadrul discuțiilor, cei doi demnitari au evocat viziunile similare ale celor două părți, pe teme de interes la nivel regional și european, plecând de la legăturile istorice și tradiționale.

Oficialul român a subliniat relațiile foarte bune care există între cele două ministere, la nivel politic și tehnic, contactele active pe diferite subiecte de interes comun, exprimând interesul pentru intensificarea cooperării polițienești, schimbului de date și informații în vederea combaterii criminalității organizate, cu accent pe traficul de droguri. A subliniat că relațiile româno-albaneze în domeniul afacerilor interne au înregistrat o dinamică ascendentă în ultima perioadă, cei doi miniștri având o întrevedere oficială în cadrul segmentului la nivel înalt al Comisiei ONU privind Stupefiantele (CND), organizat în perioada 14-15 martie 2024 la Viena.

Combaterea traficului de droguri reprezintă principala prioritate a MAI în acest moment, fiind lansate sute de operațiuni pentru anihilarea rețelelor care pun în pericol, prin acțiunile lor, viitorul unei generații. Ministrul Predoiu a subliniat că subiectul, fiind un fenomen transnațional, este extrem de sensibil și la nivelul UE, fiind abordat în diferite formate, Președinția belgiană lansând recent Alianța Porturilor, inițiativă prin care se încearcă intensificarea luptei împotriva traficului de droguri.

Ambasadoarea a mulțumit pentru cooperarea exemplară între cele două ministere, amintind faptul că Albania se află în plin proces de negociere pentru aderarea la UE și solicitând sprijinul României pentru îndeplinirea criteriilor tehnice și alinierea legislației cu acquis-ul comunitar. A transmis aprecierea pentru susținerea țării noastre în parcursul european al Albaniei și pentru interesul permanent de a promova stabilitea și dezvoltarea în regiunea Balcanilor de Vest. A amintit, totodată, că România este un partener important în regiune, formatele de cooperare regională în care cele două state activează și a subliniat necesitatea dezvoltării de noi oportunități și sinergii prin intermediul acestor platforme. A exprimat satisfacția pentru dezvoltarea afacerilor și turismului, transmițând aprecierea pentru menținerea ritmului alert al dezvoltării relațiilor bilaterale din ultima perioadă.

„Ministrul Predoiu a dat asigurări că țara noastră va continua să susțină eforturile Albaniei, prin transfer de expertiză, know-how, sprijin pentru pregătirea resurselor umane, dar și dezvoltarea de proiecte comune sub umbrela UE. A mai adăugat că un alt domeniu în care Albania poate fi parte a soluției la nivel european este combaterea migrației ilegale, un subiect care se regăsește de manieră recurentă pe agenda europeană. Doamna ambasador a punctat că Albania are experiența unei cooperări foarte bune cu Italia, Franța, Olanda în acest domeniu și a exprimat dorința de a intensifica cooperarea și cu România, pe acest palier”, a transmis, duminică, Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Viceprim-ministrul Predoiu a amintit și necesitatea finalizării demersurilor de restituire, către statul român, a Casei Iorga din Saranda și a subliniat dorința autorităților române de a soluționa, amiabil, această chestiune de interes pentru Romania.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Albania predoiu migratie