După 35 de ani de la fuga în Occident generalul Ion Mihai Pacepa a primit invitaţia să revină în România pentru un ciclu de conferinţe.
Invitaţia a fost emisă de Adrian Muraru, istoric, preşedinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului.
Pacepa, care a primit azil politic şi apoi cetăţenie americană, a refuzat reîntoarcerea în ţară, dar a lăsat o portiţă deschisă pentru dialog.
Moraru, fost colaborator al lui Vladimir Tismăneanu, şi-a justificat invitaţia prin dorinţa de a afla adevăruri din perioada comunistă când Pacepa a deţinut înalte funcţii în Securitate, în Direcţia de Informaţii Externe (spionaj) şi de consilier al preşedintelui Ceauşescu.
Generalul se teme însă pentru siguranţa lui fizică şi de aceea se poate iniţia un sistem de comunicare prin videoconferinţe, a precizat Muraru.
Preşedintele onorific al Institutului, Dinu Zamfirescu, surprins de această invitaţie, a afirmat că Pacepa ar trebui să lămurească participarea lui ca general de Securitate la acţiuni îndreptate împotriva unor români care se aflau în străinătate. Istoricul a declarat Antenei 3 că Pacepa a avizat planuri detaliate de represiune asupra unor salariaţi de la Europa Liberă. El s-a referit la Emil Georgescu, redactor al postului, agresat fizic şi la directorul secţiei române de la Europa Liberă.
“Aşa ceva poate fi considerat ca o crimă împotriva umanităţii”, a conchis Zamfirescu, într-o intervenţie tot la Antena 3.
Lucia Hosu Longin a apreciat invitaţia ca pe o diversiune, insistând pe pericolul în care sar afla Pacepa în România. Longin a adăugat că l-a intervievat pe Pacepa la Miami, în 2009, şi a fost verificată de FBI timp de trei luni până a obţine întrevederea cu generalul.
El a suferit şi operaţii estetice, are altă identitate, a spus autoarea singurului interviu filmat cu fostul adjunct al spionajului comunist.
Lucrări recente, bine documentate, apărute în România, acreditează ideea că Pacepa a fost şi agent al spionajului sovietic. Larry Watts şi Constantin Olteanu au prezentat documente şi mărturii care întăresc ideea că Pacepa a fugit din România, în iulie 1978, pentru a face jocul KGB.