Deşi reprezentanţii Casei Regale şi comisia care reprezintă statul român au căzut de acord să prelungească cu trei ani contractul de închiriere a Castelului Peleş, Primăria Sinaia nu renunţă la campania de salvare a castelului. Până acum, peste 4.000 de semnături au fost strânse de Primăria Sinaia de la cei care sunt de acord ca autorităţile locale să preia Castelul Peleş în administrare.
Semnăturile au fost strânse într-o lună, la corturile amplasate în oraş, pe site şi pe listele voluntarilor care au mers din uşă în uşă. "Campania merge foarte bine, a fost excepţional receptată de sinăieni, dar şi de turişti care vizitează Sinaia. După cum bine ştim cu toţii, Peleşul este un simbol în primul rând pentru Sinaia, dar şi pentru România", a precizat Vlad Oprea, primarul staţiunii Sinaia. La final, listele cu semnături vor fi depuse la Ministerul Culturii şi la Casa Regală, dar şi la Guvern. Autorităţile locale au atras atenţia însă că nu sunt dispuse şi nici nu intenţionează să cumpere Peleşul, deocamdată.
GUVERNUL SĂ-L CUMPERE
"Cred că soluţia cea mai bună ar fi ca statul român să se implice în mod direct, Guvernul să se implice în achiziţionarea lui şi să-l dea în administrare Primăriei oraşului Sinaia. La fel cum administrăm şi alte bunuri, şi cred că le administrăm foarte bine, şi dau exemplu Cazinoul Sinaia. Încă o dată, consider că Ministerul Culturii nu este cel mai bun administrator şi rolul ministerului este tocmai de a reglementa şi de a controla în domeniul culturii, nu de a administra în mod direct anumite bunuri. Nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au semnat pentru susţinerea campaniei «Iubesc Sinaia»", a adăugat Vlad Oprea. Campania de strângere de semnături va dura trei luni.
CONTRACT PRELUNGIT CU TREI ANI
Acum o lună, reprezentanţii Casei Regale şi comisia care reprezintă statul român la negocieri au căzut de acord să prelungească cu trei ani contractul de închiriere a Castelului Peleş. "Am fost de acord să prelungim cu trei ani contractul. (...) Sper că în curând vom semna contractul", a anunţat ministrul. "Deci, muzeul e în siguranţă, castelul este în siguranţă", a concluzionat Kelemen.
Negocierile între reprezentanţii Regelui Mihai, căruia i-a fost retrocedat domeniul Peleş în 2007, şi statul român, care deţine în continuare colecţiile de la Peleş şi Pelişor, pentru care plăteşte o chirie în valoare de 52.000 de lei pe lună, s-au derulat în luna februarie, deoarece acordul încheiat în acest sens în urmă cu trei ani între cele două părţi expiră în luna martie.